IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Критична е обстановката в наводнените райони

Очаква се повишение на нивото на реките от Дунавския водосбор и Черноморския басейн

13:14 | 20.06.14 г.
<p>
	В квартал &quot;Аспарухово&quot; във Варна разчистват наносите от проливния дъжд. <em>Снимка: БТА</em></p>

В квартал "Аспарухово" във Варна разчистват наносите от проливния дъжд. Снимка: БТА

Заради обилните дъждове от последното денонощие е обявено бедствено положение в областите Варна, Добрич, Велико Търново, Шумен и Пазарджик. В други населени места също възникват критични ситуации заради пороите.
Екипи на Гражданска защита, армията и пожарната се опитват да овладеят положението във Варна и Добрич.

Във Варна засега е потвърдена смъртта на десет души в квартал „Аспарухово“, но се издирват изчезнали хора. От Добрич съобщават за двама загинали.

В района на „Аспарухово“ действа достатъчно количество техника от почистващите фирми, пожарната, полицията и Военно-морските сили. Проблемът е, че улиците са блокирани от  завлечени от приливната вълна автомобили, които са натрупани един върху друг заедно с паднали дървета, каза командирът на Военноморските сили на Българската армия вицеадмирал Румен Николов пред „Фокус“. Улиците ще се разчистват с кранове. Почистват се калта и наносите.

Техниката на ДП „Транспортно строителство и възстановяване“ също е включена във възстановяването на Варна, е съобщил транспротният министър Данаил Папазов. Помпи са осигурени от летището и пристанището.

Нормално функционират пристанищата Бургас и Варна, като варненският подходен канал „море-езеро” е затворен за преминаване на плавателни средства. В момента ИА „Морска администрация“ с помощта на два кораба проверява канала за паднали автомобили, отнесени от водната стихия и е създала необходимата организация за обезопасяването му.

По разпореждане на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов от бюрото по труда в морския град насочват безработни към аварийно-спасителни дейности. Вече са изпратени 30 души и при необходимост ще бъдат насочени още. За да получат пострадалите домакинства еднократна помощ до 325 лв., ще се правят оценки в засегнатите райони.

Кметът на Добрич Детелина Николова съобщи пред БНР, че в цялата община е обявено бедствено положение. Ниските части на града са залети с вода над метър. Дерето, което провежда всички води от областта, дълго 15 км, е наводнило града. Ситуацията се влошава, заяви Николова. Заради високи води не е предприето отводняване в залетите райони. Ситуацията в някои язовири в общината е критично.

Всички изходи от Добрич са затворени, никой не може да влезе и излезе в града, освен високопроходима техника, необходима за преодоляване на щетите. Сред затворените пътища са Добрич-Варна, Добрич-Балчик, Албена-Балчик, Албена-Варна. Има много сигнали за наводнени къщи, мазета и улици. На места нарочно се спира токът.

От КАТ и Пътно управление са съобщили, че нито една кола няма да излезе от града, докато обстановката не се нормализира. Не работят автогарата, която е залята, детските ясли и две детски градини.

В Добрич ще бъде предоставена допълнителна техника от съседни градове, при необходимост и военна, за справяне с бедствената ситуация след поройните дъждове, съобщи премиерът Пламен Орешарски, цитиран от Dnes.bg.

“Прогнозата е, че след обяд валежите ще спрат, но трябва да бъдем бдителни и да имаме готовност да се погрижим за хората“, каза премиерът. Орешарски допълни, че на по-късен етап ще се направи оценка на щетите и чрез фондовете за подпомагане ще се осигурят финансови средства, а ако е необходимо, ще бъдат преразпределени ресурси.

Поради преливане на река Батовска в черноморския комплекс "Албена" се налага евакуацията на туристите от шест хотела, съобщи БТА. Екипи на противопожарните служби в курорта, в Балчик и в Добрич са в застрашения район.

Областният управител на Велико Търново инж. Георги Ранчев заяви пред БНР, че нощта е била тежка, но от сутринта обстановката се нормализира, река Янтра се прибира в коритото си, нивото на водата е паднало с повече от 2 метра. Няма бедстващи и пострадали хора, но има населени места без ток заради безопасността на жителите. Най-критично е било положението в Килифарево и Дебелец.

Евакуирани са хора в Килифарево, крайбрежните квартали на Велико Търново, с. Първомайци и Долна Оряховица. В Дебелец сериозно са пострадали обекти от промишлената зона на града. Най-големи са щетите, нанесени в дворовете на хората и унищожената селскостопанска продукция. Има отнесени автомобили. Източва се поетапно язовир "Йовковци". Създава се организация за почистването на пътищата и мостовете. Затворен за движение остава Проходът на Републиката и южният пътен възел край Велико Търново.

Бедствено е положението и в Дряново, след като вчера река Дряновска преля. Разрушени са улични настилки в общината, трудно проходим е пътят от Царева ливада към Трявна. Над 50 са наводнените къщи.

Най-тежка към момента в Шуменска област е ситуацията с няколко язовира в Смядовско, съобщи областният управител Венцислав Венков пред БНР. За близо час нивото на река Камчия в Смядово се е повдигнало с два метра, преливат потенциално опасни язовири.

Опасността от наводнения не е преминала

Рязко увеличаване на равнищата на реките в цялата страна очакват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

През това денонощие се очаква повишение на нивото на реките от Дунавския водосбор и Черноморския басейн. Вследствие на прогнозираните интензивни валежи се очаква рязко и значително да се увеличат водните количества в поречията Янтра, Русенски Лом, Камчия и южните черноморски реки (Резовска, Велека, Ропотамо и др.). Съществува възможност за локални, поройни наводнения в тези райони.

В момента значително са увеличени водните количества в реките Факийска и Ропотамо.

Трагедията във варненския квартал "Аспарухово" е следствие на незаконното застрояване в дерето, което било естествено място за оттичане на водата, каза пред БНР Асен Личев, директор на дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите. Кметът на Варна Иван Портних обясни бедствието с незаконна сеч.

Помощ за пострадалите

Български дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността в България“ започнаха спешна дарителска кампания заради кризисната ситуация в областите Варна, Добрич, Велико Търново и други пострадали от стихията в последните дни. Може да се включите, като изпратите смс с текст на латиница DMS VARNA на номер 17 777 (за абонати на GLOBUL, VIVACOM и Mtel).

Прогнозата на метеоролозите е, че през нощта валежите и в Североизточна България постепенно ще спрат, до сутринта облачността ще намалее, а в Западна България ще се изясни.

Още за бедствието в страната четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още