IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските работници ще стават все по-взискателни към работодателите

В много сектори, в които има глад за кадри, може да се повишат заплатите, смята лидерът на КНСБ Пламен Димитров

11:36 | 08.01.16 г. 16
Българските работници ще стават все по-взискателни към работодателите

Българите предпочитат да работят в чужбина заради по-високите заплати. Дори хората с ниска квалификация печелят в чужбина повече, отколкото у нас, каза пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Изказването му бе по повод репортаж, че има глад за работна ръка в район с висока безработица, но хората отказват да работят за заплата от 700 лева.

Димитров обясни, че българите предпочитат да заминат в Европа и да работят там, като вече не ги спира и езиковата бариера.

Лидерът на синдиката предупреди, че българските работници ще стават все по-взискателни към работодателите и пазара на труда и затова бизнесът трябва да е с нагласата да предлага по-добри условия за труд.

„Като започнем от нискоквалифицирания труд, където хората изкарват по 5-6 до 7 евро на час в която и да е европейска държава на черно в строителството. Тези хора изкарват по 800-900 до 1 000 евро от това да бъркат бетон в строителството. През тези 7-8 години се образуваха анклави на българи, които живеят и работят в чужбина”, коментира още Пламен Димитров.

Според него макро данните за икономиката показват, че има възможност за ръст на доходите.

„Ръстът на заплатите, макар и със 7-8% годишно, трябва да бъде ускорен”, смята президентът на КНСБ. Резерви според него има в индустрията, в машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост.

Димитров смята, че в много от секторите, в които в момента има глад за кадри, може да се повишат заплатите. Това обаче трябва да стане за сметка и на печалбата на бизнеса, напомни синдикалистът.

Той цитира изследване на Българския икономически и социален съвет относно нагласите на младите хора, които завършват средно образование, за трайна или нетрайна имиграция в Европа. По думите му българите вече не се спират да отидат в чужбина заради незнанието си на език, тъй като повечето от тях вече пътуват при роднини.

На въпрос кой е секторът с ескалиращо напрежение в момента Димитров посочи енергийният сектор и по-конкретно мини „Марица Изток” заради неплащането на задълженията към мините по веригата. "Трябва да се вземе спешно решение тези 400 млн. лв. да бъдат изплатени към мини „Марица Изток” или част от тях, за да могат да бъдат плащани регулярно заплатите на миньорите и да добият те въглища, които централите чакат”, каза Пламен Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"Това дали си тука или навън нема НИЩО общо с качеството."Е тука яко се изложи...който е мързелив или ракиджия обикновено си наляга парцалките , а на който му стиска е навън !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Кой твърди че са много бе Страхиле? Опитвам се да обясня на Импа, че даже и *** могат да са обект на зверска експлоатация, не само на лежане и крадене на социални помощи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
...Тези цифри които си цитирал не значат нищо. И 2008 на общаците в строителството за едното метене на ден вземаха по 50 лв. Специалистите си вземаха спокойно средно по 80 на ден. Обаче, няма осигуровки, няма стаж, няма здравни. Когато си ги платят , когато си приспаднат разходите по обслужването си за да са годни за работа и разделят останалото на работните часове всъщност тези пари никак не са много дори за БГ стандарта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Тези цифри които си цитирал не значат нищо. И 2008 на общаците в строителството за едното метене на ден вземаха по 50 лв. Специалистите си вземаха спокойно средно по 80 на ден. Заплатата обаче не е всичко. На запад при легалните работници се говори за компенсационен пакет който включва освен заплата и доста други "екстри". Важна е също и големината на компанията, корпоративната култура, възможността за кариера. Тук у нас дори да е голяма компанията /в общия случай/ се знае че е временна. Ще има бизнес, докато феодала има хора в правителството. После суша. Човека наново трябва да търси и стартира кариерата си от начало/в повечето случаи/ Малко са читавите компании в БГ. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
E ..!? От поне 4 години пиша че ще стане така. Опонираха ми,че го пиша от някаква злоба към бизнеса, че съм бил с леви предпочитания. :))) Е започна да се случва . Това е само началото. Ще се появи и срам да се работи за бизнеса в БГ. Трябва да е много ама много изпаднал , глупав и некадърен човек за да бачка за местен феодал! Поне по глупав от феодала да е. Още не са проумели феодалите, че със заклинания по ТВ студията, с административен НАТИСК върху доходите, няма да им мине номера. :)))) Просто няма да има КОЙ да им ДАВА работа. Работника е работодател. Когато го няма, няма да има на кого да плащат за кафе и сандвич на ден! Ще си ги консумират сами, докато все още имат по петак в джоба а после и те в чужбина да бачкат! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
A дървените философи са си тука гледам. Това дали си тука или навън нема НИЩО общо с качеството. Колко *** има навън, толкова и качествени както и обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Качествената стока отдавна е навънка...туй дето все още се лъже е или младо или пред пенсия.Та...мислете работодатели !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Е нема такива брат. Бих казал, че КАЧЕСТВЕНА стока за 1000 в София трудно ще намериш. Каквато и да било. За това ти казвам, че качественото и сега си се продава добре, проблемът е, че има много некачествено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Импе, искам да ти кажа за един познат, беше правил едни работи на един от софийските молове. Казваше че собственика наел ***, плаща им по 100 лева на ден,и им плаща всеки ден. Работят от 7 сутрин до 9 вечер, без договор, без осигуровки. Човека вика, легнат да преспят някъде на обекта, и на другия ден - пак. Очите им като топки от умора. И .. кой до къде издържи. Казваше че никой не изкарвал повече от 15 дена. просто една сутрин не се появява, няма проблем, следващия в списъка. Това.. как мислиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Мисля че говорим за качествена стока...дето ше му плащаш 500 , пък той да ти бачка за 1000. Мечтата на всеки работодател !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още