IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на газа за България ще бъде намалена с малко повече от 11%

По време на разговорите в Москва днес не е ставало дума за компенсации заради АЕЦ Белене, пишат руски медии

16:53 | 30.03.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на газа за България ще бъде намалена с малко повече от 11%

Цената на природния газ за България ще бъде намалена с малко повече от 11% от 1 април, сочат предварителните разчети, оповестени днес в Газпром, съобщи БНР.

Намалението ще важи през следващите 9 месеца, тоест до изтичането на настоящия договор за доставки на руски газ.

Това стана ясно, след като приключи срещата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев с председателя на управителния съвет и заместник-председател на съвета на директорите на "Газпром" Алексей Милер.

Руският газов гигант е обявил интерес към строежа на газова електроцентрала в Белене и смята да проучи възможността за участие в изграждането й.

България е поела ангажимента да заплати всичко, което е произведено за АЕЦ Белене до момента, стана ясно от думите на министър Добрев след срещата му със заместник-председателя на руското правителство Игор Сечин.

До края на април работните групи ще уточнят точно за каква стойност става дума. Преди два дни премиерът Бойко Борисов обяви, че за почти готовия реактор за АЕЦ Белене остава да се доплатят около 140 млн. евро. Според обобщени разчети на някои експерти общата сума, вложена досега по АЕЦ Белене, включително и работата по площадката, ще възлезе на около 1 млрд. евро.

Русия ще се включи и в работата по трансформиране на проекта „Белене” от два ядрени блока в един, който да бъде монтиран на площадката на АЕЦ Козлодуй.

Сечин и Добрев са констатирали, че след разговорите на премиерите на двете страни Владимир Путин и Бойко Борисов, е налице политическата воля за решаването на всички тези въпроси и сега на тях им остава само да уточнят детайлите.

Миинистър Добрев е оценил пред българските журналисти в Москва срещите си като "много ползотворни" и "приятелски".

По време на разговорите изобщо не е ставало дума за компенсации, които България ще дължи заради отказа си от АЕЦ Белене, съобщават руски медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Тя цената на България ще бъде намалена но това не значи, че цената за потребителите няма да бъде увеличена, ако вече не са го направили. И в момента замазват работата с тая новина да се успокоят нещата и хората да забравят.Същото е ще строим газова централа прави се за да се намали напрежението в определени моменти а после ама газа нали поевтиня Да Да ама НЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Нещо ми е трудно да повярвам.Дано да няма някаква задкулисна сделка от друго естество.Иначе новината е чудесна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
prodigal
преди 12 години
Дано да е така, че не се сещам за по-*** идея от тази да се скараш с руснаците и да си платиш милиарди за това удоволствие". :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Значи по груби сметки, цената на газа ще има следващо поскъпване от около 10%. Сега искаха 30, дават им 13, русия им смъква 11 и значи ще поскъпне с около още 10 за да стигне желаната от Булгаргаз цена или whatever...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Хъммтъкмо днес, четох че Кипър и Израел ще започват добив на Газ от средиземно море и искат да го доставят в Европа през Гърция. Би могло да съживят и Набуко по този начин - ако тръбата през БГ->Румъния->Унгария->.. се свърже с терминал в Гърция. Доколкото разбрах май ще го втечняват за преноса по море.Допълнително в свързване с Турция може да се купува и газ от там(Иракски, Ирански, Азерски)Ако наистина разнообразят доставчиците руснаците сами ще дойдат с по-изгодни предложения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Притеснява ме, да не се окаже изведнъж, че някой нещо пак не е разбрал. щото в последно време - случаи да искаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още