IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ: Не използвайте името ни за политически цели

Компанията е поставена под сериозен натиск, въпреки че действията й са напълно прозрачни, се казва в отворено писмо до политическите партии

12:17 | 15.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
ЧЕЗ: Не използвайте името ни за политически цели

„Бизнесът ни е напълно прозрачен. Всеки месец ЧЕЗ публикува отчети в Търговския регистър. Всяко тримесечие и в края на годината ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Разпределение България изпраща отчети в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Като публични дружества всяко тримесечие те подават финансови отчети и към Комисията за финансов надзор”.

Това написа електроразпределителното дружество в отворено писмо, изпратено до председателя на Народното събрание Михаил Миков, лидерите на основните партии в страната, както и до потребителските организации в България.

Основание за това писмо са опити компанията от групата на ЧЕЗ в България да бъдат използвани като инструмент за водене на политически компании. „Ние сме публични компании и подобни политически внушения сериозно увреждат интересите на акционерите и служителите ни”, са казва още в позицията на компанията.

Оттам припомнят, че не определят цената на електричеството и получават по-малко от 1% сметките на потребителите. В същото време обаче компанията поема 100% от негативите към системата, смятат още от ЧЕЗ. 

Компанията е голям инвеститор и данъкоплатец – с направени над 1,8 млрд. лева инвестиции за мрежата и 728 млн. лева за подобряване на обслужването от 2004 година и внесени 429 млн. лева преки и непреки данъци за миналата година.

Компанията обаче е поставена под натиск, смятат от ЧЕЗ и призовават партиите да не допускат допълнително напрежение и да им дадат възможност спокойно да работи. „Призоваваме да бъде сменен тонът и да не бъдат противопоставяни бизнес срещу бизнес и бизнес срещу клиенти”, се казва още в отвореното писмо на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още