IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Подадени са 6 листи за кандидати за президент и вицепрезидент досега

До момента за президентските избори са се регистрирали 12 партии, 5 коалиции и 12 инициативни комитета

16:43 | 07.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Все още тече регистрацията на кандидатските листи на кандидатите за президент и вицепрезидент. Към момента има подадени документите на 6 кандидатски листи, a срокът е до 12 октомври. Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева, предава БТА.

До момента за президентските избори са се регистрирали 12 партии, 5 коалиции и 12 инициативни комитета.

"Очевидно е, че не всички партии и коалиции ще регистрират свои кандидатски двойки, но засега 4 от тези 6 подадени молби за регистрация са на партии и коалиции, 2 на инициативни комитети“, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Подадените до момента заявления за гласуване в чужбина са общо 11 187, каза още Томов.

В три от държавите те надхвърлят 1000. Първенец по традиция на желаещи да упражнят правото си на вот са избирателите в Турция - 4273, на второ място е Великобритания - 1341, на трето Германия - 1276, Испания - с близо 1000 и в САЩ малко под 700. Срокът за подаване на тези заявления е до 19 октомври. 

От централната комисия информираха още, че за пръв път са разкрити толкова много секции по чл. 14 т. 3 от ИК, а именно на местата, където на предходни избори през последните 5 години са гласували 100 или повече избиратели.

Томов прогнозира, без да обвързва с това ЦИК, че най-вероятният брой секции, които ще се разкрият е между 750 и 800, т.e. близък до този на 11 юли.

Росица Матева съобщи още, че от два дни има възможност гражданите да проверят на интернет страницата на ЦИК дали имената им фигурират в подписките на партии и коалиции в подкрепа на техните кандидати и ако установят, че те са там, без да са давали своята подкрепа, да подадат жалба директно в Комисията за защита на личните данни.

Освен това по електронен път в служба ГРАО избирателите вече могат да подават в срок до 30 октомври заявление за гласуване по настоящ адрес, както и да проверят в коя секция са включени да гласуват.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още