Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

COVID изкара на дневен ред отколешно въжделение: Намаляване на ДДС в туризма

Удължаване на срока за възстановяване на предплатени суми за отменени пътувания искат на протестна акция част от туроператорите

COVID изкара на дневен ред отколешно въжделение: Намаляване на ДДС в туризма

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кризата, причинена от COVID пандемията, изкара на дневен ред позабравена тема в сферата на туризма - за по-ниско ДДС в сектора. Представители на туроператорите изпълниха заканата си излязоха днес на протест пред Министерския съвет. Те настояват за различни видове държавна помощ заради извънредната обстановка, която блокира бизнеса им от година насам.

Основните искания са за намаляване на ДДС в туризма на 5% в следващите две години, както и удължаване на срока за възстановяване на предплатени суми за отменени пътувания в чужбина.

Организатори на протеста са фирмите от Обединение „Бъдеще за туризма“, които питат “къде са парите от НАП“ и защо няма финансиране.

Още по темата

Според представителите на една част от туроператорския бранш за една година са получили като подкрепа един процент от оборота си. „За една година ние не работим, но поддържаме офис, продължаваме да трупаме разходи“, посочиха представителите. По думите им финансирането по мярката 60/40 също се бави с месеци.

„Достатъчно морално подхождаме, за да върнем парите на клиентите си. Те ни имат доверие. Сега ако правителството не ни подпомогне, не ни чуе исканията, наистина сме обречени на фалит“, обясняват турагентите от Обединение „Бъдеще за туризма“. 

Мерки за спасяване на сектора са недостатъчни, неефективни и декоративни, заявяват от обединението. Павлина Илиева, председател на организацията, коментира, че настояват за „ясни и конкретни срокове, в които ще се изплатят сумите по програмите, по които са участвали“.

Според организацията са необходими 69 млн. лв. за последващо финансиране, с които да бъде учреден гаранционен фонд, средствата от който да послужат за връщане на пари към клиенти за неосъществени пътувания заради пандемията.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти обаче не подкрепят протеста. Те смятат, че този подход ще генерира неравнопоставеност по отношение на подобна държавна помощ.

Служителите в сектора се надяват на среща с премиера.

Припомняме, че напрежението в бранша ескалира, след като една част от туроператорите, представлявани от Обединение „Бъдеще за туризма“, поискаха допълнителна държавна подкрепа. Те твърдят, че ако няма намеса на държавно ниво, бизнесът няма да се справи и се очакват масови фалити.

От друга страна, фирмите от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА) се разграничават от посланията на Сдружение ОБТ.

От там категорично се противопоставят на идеята за създаване на „гаранционният фонд като спасителен пояс за туризма, захранен от държавата, чиято цел е да бъдат възстановени средствата към необезвъзмездени до този момент потребители на нереализирани вследствие на пандемията туристически пътувания“.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
hie, this is very nice info.
0
 
13
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Хах! Да направим гаранционен фонд с държавни пари? Много нагло! Значи мерките, които всички други фирми ползват са малко ама и да им покрием задълженията и гаранционен фонд да им направим. Данъците да им отменим? Само това ли е? Някакви субсидийки, по някой лев на обслужен клиент?

Още от Икономика и политика
За две седмици омикрон вариантът може да се превърне в напълно доминиращ у нас