Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Цв. Симеонов: Икономическата криза в България се задълбочава

Последствията от първата вълна на коронавируса ще се усещат по-дълго от очакваното, коментира председателят на БТПП

Цв. Симеонов: Икономическата криза в България се задълбочава

Цветан Симеонов. Снимка: БГНЕС

Икономическата криза в страната се задълбочава, а бизнесът замразява инвестиционните си проекти и предприемачески инициативи. Това коментира пред БНР председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

"Съвсем логично е в такива условия бизнесмените да са много по-предпазливи за нови предприемачески инициативи. Вече има свиване на производството, ще започнат съкращения, защото мярката "60:40", ако вземем като пример, не повлия по най-добрия начин, защото се оказа, че тези, които работят, получават 100% от заплатата си, а тези, които не работят и се включат по тази мярка - и те получават 100% от заплатата", посочи Симеонов.

В условията на политическата нестабилност бизнесът се притеснява и за прилагането на помощните мерки в икономиката, каза още председателят на БТПП.

Още по темата
"Това, което плаши бизнеса, са многото сигнали за корупционни практики в България. Тези фирми, които вече са се настанили, те са преодолели тази корупционна бариера, но за другите това си е стрес и притеснение. Никои избори не са страшни, никои управляващи не са страшни, ако те се съобразяват с това, което констатират анализаторите като недостатък на икономическата среда", допълни той.

„Условията, в които работим, са по-тежки от икономическата криза от 2009-2010 г. Всички искат да видят светлина в тунела, но пандемията ще има по-продължителен срок, мерките ще трябва да се запазят, ще трябва да работим в тези условия“, каза още той.

Цветан Симеонов посочи, че последствията от първата вълна на коронавируса ще се усещат доста по-дълго от предвиденото, заради което, по думите му, дори и скромните инициативи на фирмите трябва да се посрещат с внимание и да им се оказва подкрепа.

Той прогнозира, че наесен ситуацията ще се влоши във всички сектори, защото няма изгледи в световен мащаб да се отпуснат ограничителните мерки. Според него движението на стоки ще остане ограничено, а това, че сме част от ЕС в този случай е смекчаващо обстоятелство. С пасивната политика обаче фирмите износители са под натиск, коментира той.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Министерството на финансите очаква излишък от над 890 млн. лв. към септември