IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Стойнев: Облагането с 30% може да направи цената на зеления ток по-поносима

Дали ще бъде възприет този подход и какъв ще е данъкът предстои да се дискутира, включително и с представители на ВЕИ сектора, каза енергийният министър

17:47 | 09.10.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Д. Стойнев: Облагането с 30% може да направи цената на зеления ток по-поносима

Въвеждането на 30-процентен данък е една от възможностите цената на зелената енергия да стане по-поносима, но има и други варианти, заяви днес при изслушването си от членовете на парламентарната комисия по енергетика министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, информира БТА.

„Истината е, че цената на зелената енергия е прекалено висока и непосилна за българските граждани“, заяви министърът. Той посочи, че е постъпило предложение от НЕК приходите от енергията, произвеждана от ВЕИ, да бъдат обложени с 30-процентен данък и така да се компенсират разходите за тази енергия.

Дали ще бъде възприет този подход, дали ще се въведе 30% или 20% данък, всичко това предстои да се дискутира включително и с представители на ВЕИ сектора, обясни Стойнев пред депутатите.

Той отбеляза, че фотоволтаичните централи имат законни договори за изкупуване на 100% от произведената от тях енергия. Той обаче подчерта, че страната ни вместо да се опита да внедри зелени производства в предприятията и в жилищните домове за собствено ползване, е позволила на чуждестранни инвеститори да се възползват от законодателството ни и да построят огромни фотоволтаични паркове, ставайки по този начин милионери.
Само през 2012 г. са инсталирани 860 мегавата зелени мощности и страната ни вече е изпълнила поетия ангажимент за енергия от фотоволтаици до 2020 година.

По думите му е възможно да не бъде налаган данък, а ВЕИ мощностите да влязат в балансиращи групи на свободния пазар и да заплащат такси за „небаланс“ - тоест за енергията, която са заявили, но не са произвели, поясни  министърът.

Той информира депутатите, че предстоят и промени в законодателството, свързано с топлоенергетиката - топлинните счетоводители ще бъдат задължени да унифицират уредите си, така че клиентите на топлофикациите да могат да сменят фирмата за дялово разпределение, без да си сменят уредите. В абонатните станции в сградите пък ще може по желание на собствениците да се монтира допълнителен уред за по-точно измерване на доставената енергия, посочи Стойнев.

Председателят на комисията по енергетика Рамадан Аталай обяви, че на извънредно заседание на комисията утре ще бъдат обсъдени всички предложения за промени в топлоенергетиката съвместно с представители на топлофикационните дружества.

Драгомир Стойнев отказа да коментира както пред депутатите, така и пред журналисти, казуса "Белене", за да не повлияе върху арбитражното дело. Той каза само, че „подготовката за делото върви добре и няма притеснения за арбитража“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
Ровърчо, те "инвеститорите" хубаво са си правили "сметка", ама е била без кръчмаря! А кръчмаря са хората! Те и Банките правиха сметки през 2005-2008 г, че ше ударят кьоравото с тия ипотеки от балона, ама на...ядец!В България е много опасно да си правиш сметката, ако тя е свързана с директно бъркане от джоба на хората...може да фалираш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 7
rover
преди 10 години
Когато са изграждали тези мощности, инвеститорите са направили някакви сметки. Сега държавата прави друга сметка - да ги пореже. Това е чиста национализация. Засега няма да е 100%. Мисли се дали да е 20, или 30%.Играта на боговете от Джек Лондон. Когато боговете губят играта, променят правилата в своя полза в движение. На нас, простосмъртните, това не ни е позволено.Да им вземат всичко на тези гадни производители на зелена енергия. Днес на тях, утре на нас. Да живее комунодемокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Имам един въпрос. Икономиката в крайна сметка в полза на обществото ли е или на отделни индивиди, пък дори и обединени в браншове? Ако трябва да е в полза на обществото имам едно друго питане. При положение, че по-голямата част, ако не и всички, които произвеждат (продават) зелена енергия много добре са наясно, че печелят без (почти без) да са инвестирали пари, защо се напъват да ни говорят за загуби? Парковете им са финансирани на 75% от еврипейски средства, те пари не са давали и за останалите 25%, тъй като масово се работи с надписани (надути) сметки и така на края по фактура е едно, а дефакто е платено друго, което се равнява на 75%/те процента финансирани от ЕС. И без пари да го пуснат този ток па няма да са на загуба! Дет казва Б.Б. "пълен Таш***k", а от мен главното Т. Експертно правителство водено от лява партия, идващи от опозиция ... Всички прилики с действителни лица и събития са случайни и неволни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Нищо само по себе си в дълбочина няма икономическа обосновка, от гледна точка на общите ползи! Но изобщо икономическа обосновка винаги има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Като й е висока цената, защо се произвежда? няма икономическа обосновка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
индианеца
преди 10 години
Ключовите думи, са ".. е да се върне в схемата и да компенсира цената..."Сиреч цената е същата, но този път молиш Падишаха да ти свали хомота. Безкрайна наивност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
От кога говоря аз, че НЯМА кой практически да плаща тоя измислен "зелен ток"!Няма с какво да се плаща ве? Не го ли разбирате? Същото е и за манипулация през периода 2005-2008 г, наречена- ипотеки! И тях няма кой да ги плаща? И това ли не можете да проумеете? Бъргарина е най-бедният не само в Европа, но и май в сред всички страни извън африканските.За зеленият ток, както много пъти съм писал, прагматичният и разумен изход, от страна на "инвеститорите"-тарикати е един единствен- сядане на масата на преговори с Държавата и предоговаряне на тая измислена цена! Другият вариант е този, който казва и министъра- държавата да ги одере с данък, който да се върне в схемата и да компенсира цената. Третият вариант е- да влезем с чуковете в парковете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
индианеца
преди 10 години
Истински кАмунис.Цената висока, следва трябва да увеличим преразпределението с държавна намеса ! Тва конкуренция, пазар .. ала-бала. Дай им данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"Облагането с 30% може да направи цената на зеления ток по-поносима " - НЕ, тя цената ще си остане една и съща... само ще свалят кожата на излъганите канарчета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Няма договор който да не може да се предоговори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още