IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДАНС ще проверява кандидатите за военния завод НИТИ в Казанлък

От активите на предприятието са извадени яз. Копринка и полигонът в Змейово, каза икономическият министър

15:59 | 22.04.15 г.
ДАНС ще проверява кандидатите за военния завод НИТИ в Казанлък

ДАНС ще проверява кандидатите за покупката на обявеното наскоро за приватизация оръжейно предприятие НИТИ - Казанлък. Това съобщи пред депутатите в комисията по икономика министър Божидар Лукарски.

Той уточни, че купувачът ще трябва да запази средната численост на персонала към декември 2014 година, да спазва записаното в колективните трудови договори на служителите, да инвестира определена сума в предприятието и да не променя основната му дейност.

Икономическият министър категорично отхвърли коментарите, че печелившо дружество се продава на ниска цена. Определените 3,6 млн. лева е границата, под която няма да се пада, каза той. Намалената цена спрямо предишни приватизационни процедури, на които не е имало кандидати, Лукарски обясни с изваждането на активи от структурата на предприятието.

В предишните търгове НИТИ е било обявявано за продажба заедно с яз. Копринка, терен с площ 120 хил. кв. метра, който сега съдът е постановил, че е собственост на Арсенал, както и с полигона Змейово. Всички тези активи сега са извадени от активите на НИТИ, уточни Лукарски.

По отношение на финансовото състояние на предприятието той каза, че към 2014 година НИТИ има минимална печалба в размер на 168 хил. лева. Тя е постигната благодарение на усилията на предишните икономически министри - Драгомир Стойнев и Васил Щонов, подчерта Лукарски.

За него е правилна стъпка да бъде продадено печелившо предприятие, за да може "да влезе нещо в хазната".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още