Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Дарителска кампания ще помага на розопроизводители

Сдружение „Българска розова долина“ ще набира средства до края на годината

Дарителска кампания ще помага на розопроизводители

Снимка: Facebook, Сдружение „Българска розова долина“

Дарителска кампания ще помага на розопроизводители - малки семейни бизнеси от Клисура, Стрелча и Средногорието, които бяха силно засегнати от ниските изкупни цени. Това съобщи Сдружение „Българска розова долина“, организатор на кампанията, наречена „SOS Българска Роза“. 

Още по темата

Организацията си е поставила за цел да събере 190 хил. лева до края на годината, с които да компенсира загубата, реализирана заради изкупната цена на маслодайната роза през 2021 г. и разходите на производителите.

Сдружението коментира, че изкупните цени са били тази година 1,50 лв. за килограм розов цвят, при себестойност около 2 лева. В Стрелча от 300 регистрирани земеделски производители едва 150 са работили през 2021 година по данни на местната земеделска служба.

„Държавата отпусна средства през август за подпомагане на розопреработвателите, от които реално ще се облагодетелстват собствениците на 2-3 крупни дестилерии”, твърди Владимир Стоянов – председател на сдружение „Българска розова долина“ и розопреработвател от с. Буново.

Сдружението ще разпределя помощта по списъци, като контролът ще се извършва от кметовете на населените места и местната служба „Земеделие”, както и от Контролния съвет на сдружението. В кампанията вече участват общините Стрелча, Антон и Чавдар, като организаторите очакват подкрепа от всички общини в Средногорието.
„SOS Българска Роза“ събира средства от целеви дарения и от приходите от продажба на продукти от българска роза – мицеларна вода и дезинфектанти за ръце.

Сметката на организацията е публикувана във Facebook страницата й.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кашонът на телевизора ще е мебел, а маратонките ще са от пластмаса от океана