Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Децата без право на наследствена пенсия ще получават семейна помощ

Новата помощ ще се отпуска без подоходен критерий

Децата без право на наследствена пенсия ще получават семейна помощ

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Децата без право на наследствена пенсия ще получават семейна помощ, решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за семейните помощи. Новата семейна помощ за деца без право на наследствена пенсия ще се отпуска без подоходен критерий.

Парламентът реши помощта да се предоставя на другия родител или на настойник/попечител, който отглежда детето. Родителят или настойникът трябва да живеят постоянно в страната. 

Още по темата

За да получават новата семейна помощ, децата трябва да посещават редовно детска градина или училище.

За изплащане на предлаганата нова помощ са необходими в бюджета за следващата година 4 млн. лева допълнително. Отпуснатите до края на годината персонални пенсии ще продължават да се изплащат.

Предложението за подоходен критерий за отпускане на новата помощ предизвика дебати в пленарната зала. От БСП и ДПС призоваха критерият да отпадне. След спорове между управляващи и опозиция депутатите приеха предложението на левицата да отпадне напълно подоходният критерий за този вид допълнителна помощ. Първоначално беше заложено за кръглите сираци да няма изискване за доходи, но да има такова за семейството на децата с един починал родител.

Месечната помощ се предоставя до навършване на 18-годишна възраст, а ако детето учи - до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Размерът й се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, но не може да е по-малък от предходната година.

Помощта не може да се получава заедно с персонална пенсия на дете, отпусната на основание от Кодекса за социално осигуряване.

Според разчетите 5600 деца ще могат да се възползват от новата социална помощ. 2900 от тях ще получават помощта със сигурност. Останалите 2700 ще могат да изберат дали да им се отпуска наследствена пенсия или новата социална помощ.

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
4
 
1
преди 4 месеца
Големи дебати - дали и как да се помогне на ДЕЦА-СИРАЦИ. В същото време няма проблем да се наливат по 3.5 МБ ежегодно за отглеждането на "северинчовци" с живи и здрави родители - но от "особен етнос", за да ни се отблагодаряват после като ни избиват и изнасилват !!!

Още от Икономика и политика
ИПИ: Наблюдават ли се държавните предприятия със значителен фискален риск?