Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Денков: Образователната ни система може да приеме до 63 хил. украински ученици

Очакваме да стартираме нормалния учебен процес без пандемия, каза образователният министър

Денков: Образователната ни система може да приеме до 63 хил. украински ученици

Министърът на образованието Николай Денков. Снимка: Зара Русева, БГНЕС

С новата заповед на здравното министерство отпадат всички мерки в училищата, това означава, че всички ученици трябва да се върнат изцяло в клас, осен тези, които подадат молба за индивидуално обучение. Това заяви министърът на образованието акад. Николай Денков пред БНТ.

"Очакваме да стартираме нормалния учебен процес без пандемия. Ако бъдат въведени допълнителни мерки, ще има време за реакция през ваканцията, но за момента всичко отпада. За нас беше ключово да минем през последната вълна максимално меко, единствено между двата срока дадохме почивка на учителите и учениците. В случая не мисля, че можеше да мине по-добре", смята министърът.

Още по темата
Към петък са подадени 365 молби от украински ученици, от тях близо 100 деца вече са записани в български училища. Образователната ни система има готовност да приеме до 63 000 украински ученици.

"Проблемът е, че тези хора още не са решили какво да правят, тяхната мечта е да се върнат обратно и да си възстановят живота. Тепърва ще се развива този процес, ние сме готови за хиляди деца, които искат да се включат в нашата образователна система", обясни министър Денков.

Основното препятствие с украинските ученици е имунизационният календар, който е различен от българския, обясни акад. Денков. Затова просветното и здравното министерство са се разбрали, че децата ще влизат в училище след като получат необходимите ваксини.

МОН предлага по-ранно започване на учебната година и удължаване на учебното време

Образователното министерство ще предложи началото на учебната година да бъде 7 септември, но първо трябва да се направи подходящата организация за учителите. До края на тази година няма да има промяна в учебните графици, ще се използват последните две седмици на юни за работа с учениците. С приемането на бюджета средствата за образование бяха повишени около 550 млн. лв.

"Това са парите за образованието, те няма да се променят. Правим разчет за това какви допълнителни средства ще ни трябват за приемане на украинските деца. Зависи как се развие войната, дали ще има съществено увеличение на броя на децата. Ако останем на това ниво, на което сме в момента, прекрояване на бюджета в нашата сфера няма да има. Ако ситуацията се затегне месеци наред, може и да се наложи актуализиране", каза Денков.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
khao до: Императорът
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
очевидно нашата държава приема навлеци, щом и *** се е довлякла чак от урал до тук.. и някак си сме успели да я интегрираме за разлика от сина й!
3
 
1
 
3
преди 3 месеца
И кой ще им преподава - на какъв език? Колко български учители знаят руски достатъчно добре, за да преподават по специализираните предмети? А колко изобщо знаят укpoпски, защото тия навлеци държат да им се говори на техния измислен език, дори в чуждите държави?
2
 
2
 
2
преди 3 месеца
И къде ще ги сложиш да учат тия 63 000? По селата те няма да отидат да живеят. В по-големите градове надали има толкова места, в София и 6000 нз къде можеш да разсадиш.
3
 
2
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Айде някой да ми обясни какъв е проблемът пак с ВАКСИНИ. Какво се случи че вече това е номер едно проблем и само за това може да се говори. Каква е причината моментално да искат да инжектират децата, за да ги пуснели на училище. Ама различен им бил календара за боцкане. Е като е различен, ей ги на, оживели са и по него, нали?

Още от Икономика и политика
Графика на деня: Читателите на Investor.bg очакват предсрочни избори