IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат регламентиране на договорите, сключвани от разстояние

Поправки в Закона за защита на потребителите предвиждат сключването на договор от разстояние да влиза в сила след писмено потвърждение от потребителя

11:23 | 03.12.12 г.
Депутати предлагат регламентиране на договорите, сключвани от разстояние

След като наскоро избухна скандал със сключвани договори по телефона от един от мобилните оператори, група депутати от ГЕРБ предлагат промяна в Закона за защита на потребителите, с която да се регламентират договорите от разстояние.

Проектозаконът, който е публикуван на сайта на Народното събрание, предвижда при сключването на договор от разстояние (по телефона) той да влиза в сила от датата, на която доставчикът е получил съгласието на потребителя, изразено в писмена форма.

Доставчик на стока или услуга, който претендира, че сключен от разстояние договор е влязъл в сила и не може да докаже, че е получил съгласие от потребителя, ще търпи санкция в размер на от 1 000 до 3 000 лева, предвижда се в предложението за изменение на закона.

Депутатите мотивират поправката със зачестилите жалби срещу нелоялни търговски практики, прилагани от доставчиците на стоки и услуги при договорите за продажба от разстояние.

Практиката показва, че са налице не малко случаи, при които потребителят не разбира, че е дал съгласие за сключване на договор от разстояние по телефона и че договорът се счита за сключен от момента на получаване на това съгласие, посочват народните представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още