Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Депутатите одобриха на първо четене създаването на Национална аптечна карта

Експертие и бизнесът обаче са против

Депутатите одобриха на първо четене създаването на Национална аптечна карта

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, съобщава Агенция "Фокус".
Със законопроекта се предлага създаване на Национална аптечна карта, чрез която ще се определят потребностите на населението от достъп до лекарствени продукти, осигурявани от аптеки, и ще се идентифицират областите, общините и населените места с недостиг от аптеки.

Промените бяха внесени от Министерски съвет, а дебатите се проведоха вчера. 

Още по темата

С предлаганите нормативни промени се цели изпълнение на ангажиментите, възложени с Министерския съвет от 2018 г. за приемане на мерки за трансформация на модела на административно обслужване и създаване на условия за прилагане на европейски регламент и директива. С цел осигуряване на възможности за конкуренция между участниците на пазара изрично се забранява един и същ търговец да притежава едновременно разрешение за търговия на дребно и разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти, става ясно от мотивите към законопроекта.

Според Асоциацията на собствениците на аптеки не е необходимо да се създава национална аптечна карта. „Тази аптечна карта беше предложена като решение за проблема с липсата на аптеки в малките населени места. Този проблем беше артикулиран за пръв път от съсловната организация. Тази тема е свръхекспонирана и е тема без изход. Не предлага решение" - така смята Николай Костов, председател на УС на Асоциацията на собственици на аптеки, цитиран от БНР. Според него липсата на аптеки е следствие от демографския проблем. В десетки села в страната от години няма аптеки, а жителите им, предимно възрастни пенсионери, са принудени да пътуват до градовете, за да си купуват лекарства.

Според Пациентски организации "Заедно с теб" административно разположение на аптеките с помощта на национална аптечна карта ще затрудни пациентите и свободния им избор на аптека. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Туристическите забележителности и събития влизат в национален регистър