Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Депутатите възложиха на МС изготвянето на план за развитието на медийната среда

Решението бе част от проекта за разисквания за свободата на словото и бе внесен от БСП

Депутатите възложиха на МС изготвянето на план за развитието на медийната среда

Снимка: Pixabay

С пълно мнозинство Народното събрание възложи на Министерския съвет в срок до 31 март 2020 г. да предложи план за развитието на медийната среда в България, която съдържа и модел за финансиране на обществените медии, гарантиращ финансовата и редакционната им независимост.

Решението бе част от проекта за разисквания за свободата на словото и бе внесен от "БСП за България", съобщава Агенция „Фокус“.

Първоначалното предложение на социалистите бе Министерски съвет до 1 февруари 2020 г. да предложи на Народното събрание стратегия за развитието на медийната среда в България. По предложение на Тома Биков от ГЕРБ проектът на решение претърпя редакционна поправка и вместо стратегия, правителството ще трябва да предложи план за развитието на медийната среда в страната, а срокът за изготвянето му ще е до 31 март 2020 г.

„Всяка година, когато директорите застанат на коленца пред финансовия министър, изпадат в зависимости. Само задълженията на БНТ са 70 милиона, а бюджетът им е 70 милиона. Добре че служителите на БНТ и БНР са доста непокорни и там няма цензура", коментира от трибуната социалистът Антон Кутев, цитиран от Националната телевизия.

Според Тома Биков от ГЕРБ най-важното е да се запазят обществените медии, защото там могат да бъдат чути всички гледни точки  

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Пламен Николов: Смятам да прелея бизнес опита си и в политиката