Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Десислава Танева: Осигурен е поливният сезон за всички земеделски производители

Над 25% от поголовието в света на домашната свиня е унищожено вследствие на чумата, каза още земеделският министър

Десислава Танева: Осигурен е поливният сезон за всички земеделски производители

Сниммка: Архив БТА

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева опроверга опасенията на земеделската общност за суша. Пред БНТ тя посочи, че в Министерство на земеделието стопанисването на язовирите се извършва от държавната компания "Напоителни системи". „Всички язовири, стопанисвани от "Напоителни системи" са с обичайните или малко по-ниски нива.

"Можем да имаме осигурен поливен сезон за всички земеделски производители. Мениджмънтът на "Напоителни системи" няма намерение да променя цените“, увери министърът.

Относно огнищата на африканска чума по свинете на територията на страната, Танева обясни, че те са пет, две от които са проблемни, тъй като са в големи индустриални ферми и щетите са значителни. Засегнатите свине са над 60 000. Едното огнище в момента е унищожено. Приключва унищожаването на второто, уточни тя. 

Още по темата

„Африканската чума по свинете продължава своето опустошително въздействие върху целия свиневъден сектор в света.

Тенденциите на увеличаване на интензитета на заболяването в Европа и в света нараства и придобива драстични размери след 2017 г.“, каза още Танева.

По думите ѝ в 51 държави съществува този проблем. Над 25% от поголовието в света на домашната свиня е унищожено вследствие на заболяването.Земеделският министър обясни, че решението е в намиране на лекарство и ваксина. „Работи се по такива разработки. Единственото възможно нещо, което може да се направи е превенция и биосигурност", категорична е Танева.

Тя обясни, че хората могат да си отглеждат животни за лична консумация при определени условия. Всеки, който изхранва свине следва да приема, че рискът от това да е заразен е огромен. Всичко е разписано в наредба на министерството.

„При регистриране на огнища от такова заболяване унищожаването на поголовието, което е в контакт с откритите заразени животни е единственият възможен метод за ликвидиране на това огнище. За съжаление няма никакъв друг вариант и по европейско законодателство, което България прилага“, посочи още Танева. Тя добави, че няма страна в която този вирус да е влязъл, независимо в коя година и който към момента да е излязъл.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Каракачанов: Провокациите на протестиращите срещу полицията вече не се търпят