IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколог: Отне ни 20 години, за да осъзнаем критичната ситуация с климатичните промени

Отлагането на действията подкопава усилията и е в ущърб на икономическото развитие, посочи Генади Кондарев от екосдружение "За Земята"

10:09 | 07.01.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пожарът в Австралия е най-грандиозният за миналата година, по-голям от тези в Калифорния и Сибир. Площта, която е изпепелена, е около 65 хиляди кв. км, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR Генади Кондарев от екосдружение "За Земята".

Той е категоричен, че размерите на тези пожари са действителни. Австралия е обхваната в пламъци, стотици домове са изпепелени, а животински видове като коалите са пред изчезване. Ефектът от глобалното затопляне усещаме и ние. Суха зима и пресъхващи водоеми държат засега близо 400 хиляди българи на воден режим.

"Климатичните промени водят до много по-продължителни сухи сезони по тези места. Нещо, което е естествено, се превръща в нещо, което е извън контрол. При една от тези горещи вълни  в Австралия преди години страната изгуби близо 1/3 от популацията на летящите лисици", обясни Кондарев.

Според него факторите са налице – има продължителни горещи вълни и продължителни периоди на суша.

"Вниманието върху сегашната ситуация не е значително по-голямо от това, което хората отдаваха на пожарите в Бразилия и Сибир. Хората започват да усещат ефектите от глобалното затопляне. Промените в климата са нещо, което подкопава всичките ни усилия. Хората започваха вече да чуват алармата, лошото е, че отлагахме това с десетилетия", каза още екологът.

Кондарев е на мнение, че има лидери, които се опитват да доведат до промяна и такива, които се опитват да бъдат бариера на промените.

"Отлагането на действията подкопава усилията и е в ущърб на икономическото развитие. Решението на проблема зависи от всички. Трябва да намалим емисиите на парникови газове. Отне ни 20 години, за да осъзнаем критичността на ситуацията", заяви представителят на екосдружение "За Земята".

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
абе не зная , обаче как тъй се случва че педерасстите са винаги наблизо до парите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
miccaelis
преди 4 години
и пееерасите и те са от климатичните промени, така ми се чини и на мене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Сушата е от климатичните промени, валежите са от климатичните промени, пожарите са от климатичните промени. Водната криза е от климатичните промени. На наш Генади всичко му е от климатичните промени и траншовете от донорите и те са от климатичните промени. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още