Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Директорът на АЕЦ "Козлодуй" поиска актуализация на енергийната стратегия

Само нов анализ на сектора ще даде отговор нужна ли е втора ядрена централа, смята Валентин Николов

България трябва да актуализира своята енергийна стратегия, смята директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов, цитиран от БТА. На базата на проучванията ще стане ясно на какви мощности ще заложи държавата. Така ще може да бъде даден и отговор на въпроса нужна ли ни е нова ядрена централа. 

В сегашната енергийна стратегия е записано, че до 2020 година трябва да бъдат изградени нови 2 хил. мегавата мощности. В същото време и някои от мощностите на топлоцентралите ще бъдат закрити, защото не отговарят на европейските изисквания, припомни още Николов.

Още по темата
На въпрос кой вариант е по-удачен – 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ или нова централа в Белене, Валентин Николов коментира, че два нови блока в първата ни ядрена централа биха имали предимството на изградената инфраструктура, кадрите и хранилището за отработено гориво.

Пред журналисти Николов призна още, че е привърженик на идеята 3 и 4 блок в Козлодуй да заработят отново. В тях са вложени много средства за подобряване на безопасността им, а и двата блока са затворени несправедливо, по думите на директора на централата.

Той коментира и изграждането на нови мощности в Турция, които според него не обезсмислят изграждането на нови мощности у нас. Турция ще изкупува електричество в продължение на 18-20 години от одобрените проекти. Цената им обаче е висока за българските стандарти, така че българска централа може да се конкурира с техните цени.

Припомняме ви, че в своя доклад за състоянието на енергетиката у нас и Световната банка, и Европейската комисия, заявиха, че страната ни няма нужда от нови мощности. Част от мотивите беше евтиният ток от проекти в съседни държави. Другите основания са големият потенциал пред повишаването на енергийната ефективност и демографските процеси в страната. 

Николов уточни още, че южната ни съседка ще се присъедини към европейската енергийна система. По този начин енергийната система в Турция ще стане добре балансирана. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
3
 
4
преди 7 години
Няма профилна снимка
Въпросът е, след идването на Станишев и наемникът Орешарски,
Трябва да чикчирикаме или да.
0
 
2
 
3
melon до: 993
преди 7 години
2
 
7
 
2
преди 7 години
Няма профилна снимка
Точно тоя парашутист да се обажда сега? Май си е повярвал, че е "Вицекрал на Индия". Скоро трябва да освободи мястото на Изпълнителен директор, а не на за закачалка за дрехи. Боя се само, че енергийното и ядреното лоби ги устройва за шефове на АЕЦ "Козлодуй", пък и на другите централи, да има бостански плашила или в най-добрия случай по някоя кукла Барби.
3
 
11
 
1
993
преди 7 години
Г-н Николов има надежди, че ще го оставят на сегашното му място? Май не е чувал вица онова птиченце в студеното, дето припаднало от студ, паднало от дървото, но минала една крава и го на.кала. То се стоплило, подало си главата от .... и започнало да чикчирика. Чула го една котка, сграбчила го и го изяла. Та извода, не всеки който ти с.ре отгоре ти мисли злото, и не всеки, който те вади от г.вното ти мисли доброто. И най-важното, за което г-н Николов не мисли: когато си в г.вната не чикчирикай! ;-)

Още от Икономика и политика
Мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка за България засега остава