IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината се очаква ново законодателство за ПЧП

На дискусия представители на бизнеса разпитваха министри за конкретни проблеми

14:42 | 07.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

До края на годината се очаква да бъде изработено ново законодателство за публично-частното партньорство (ПЧП). Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски на бизнес форум, организиран от КРИБ и вестник "Стандарт".

На форума представители на различни сектори разпитваха министри за конкретни проблеми, които фирмите очакват да бъдат решени.

„Няколко години живяхме в тежка финансова криза, светът се тресеше от финансова разруха. Успяхме да се справим с нея в предишния мандат и когато кризата си отиде, България се "удави", коментира премиерът Бойко Борисов в началото на дискусията.

Експериментът от година и половина-две България да остава без еврофондове се надявам да не го допускаме, две трети от всичко, което работи тук, е от европейски фондове, коментира той. 

Според него по твърде много поводи се настоява държавата да даде пари. „При 10% данък колко държава да има?“, попита премиерът. По темата за корупцията той заяви, че в България при еврофондовете има по-малко финансови корекции, отколкото в други страни от ЕС и страната е „в първата десетка от добрите“.

„След финансовата криза дойдоха войната в Украйна, войната в Сирия, санкции, контрасанкции, ново прекрояване на граници, по-страшна от предишната нова Студа война, труден баланс между САЩ, Европа и Русия. Като прибавим Китай, как се защитават интереси“, попита риторично Борисов.

По думите му изграждането на инфраструктура в България – например метро и магистрали е по-евтино на километър в сравнение с други европейски страни.

За съдебната реформа Борисов посочи, че целта й е да върне в хората и бизнеса чувството за справедливост. Той допълни, че в момента преди изборите е важно да има политическа стабилност.

Борис Балев, прокурист на „БМФ Порт Бургас“, попита може ли да бъде уеднаквена работата на бурската и на варненската митница. Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че теоретично двете митници работят еднакво, но може да се обсъди работата на бургаската митница.

На въпрос за линейните кейови такси, които се събират от корабите по различен режим - от ДППИ в пристанищата с национално значение и от собствениците в пристанищата с регионално значение, транспортният министър Ивайло Московски отговори, че е готов да обсъди вариант, при който таксата да се разпределя между операторите и ДППИ, но в такъв случай трябва да се преосмислят и инвестициите на концесионерите.

На въпрос от изпълнителния директор на „Булгартабак“ Венцислав Чолаков Владислав Горанов отговори, че при акцизната политика нищо няма да се променя, но МФ е готово да включи в акцизното законодателство график за промяна на ставките и те ще бъдат минималните, с оглед допустимото от европейското законодателство. Няма планове да се променя съотношението между специфичен и адвалорен акциз.

Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация посочи, че се затяга контролът за видимите фирми, но по отношение на сивия сектор контрол няма, затова държавата трябва да пренасочи усилията си към сивия бизнес.

Горанов му отговори, че днес на страницата на МФ е качено изменение на Наредба 18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, като се очаква с промените да бъде вложен  допълнителен ресурс да се намали сивият сектор.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев се обяви против мораториума за добив на шистов газ и заяви, че в Германия след корекции в законодателството са намерени форми за добива на такъв тип гориво.

„В редица страни се говори по тази тема, но докато е налице мораториумът, не можем да предприемем нищо. За да се пристъпи към промяна, трябва да са налице технологии, които да гарантират спазването на екозаконодателството“, отговори енергийният министър Теменужка Петкова.

Богдан Борисов от Национална асоциация на млекопреработвателите се оплака, че някои търговски вериги не се разплащат по 5 – 6 месеца с доставчиците. Имало и случаи на некоректно етикетиране. Лукарски му отговори, че времето, когато държавата се е намесвала императивно в частно-правни отношения, е отминало. "Това, че не ви плащат, е търговско-правно отношение. Съдете ги или не зареждейте тези вериги", посъветва той.

„В дефицит сме към справедливостта към търговския оборот, критиката ви е основателна. Има европейска директива, която регламентира скоростта на разплащане. С юриста Лукарски ще намерим вярното сечение, за да си плащат по-навреме. Има действащи закони, които трябва да възстановят справедливостта в търговския оборот“, отговори Горанов. Той заяви, че окрупняването при търговията с храни е поставило в неравностойно положение земеделските производители.

Александър Калчев от БМФ поиска законодателни промени, за да стане българският флаг по-привлекателен. Той отбеляза, че висшето морско образование е на изключително ниско ниво. Ивайло Московски му отговори, че подкрепя препоръките и държавата работи по тези въпроси в диалог с дружеството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още