IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога ще расте ножицата в заплатите в различните региони?

Няма изградена инфраструктура за привличане на инвестиции и градовете в страната изостават в своето развитие от столицата, посочиха Мика Зайкова и Юлиан Войнов

11:18 | 07.01.19 г. 4
Докога ще расте ножицата в заплатите в различните региони?

Не е добре, че 40% от БВП на страната се формира в столицата, защото това показва, че няма изградена инфраструктура и останалите градове в страната изостават в своето развитие. Това коментира финансистът Мика Зайкова в "България сутрин" на Вulgaria ON AIR.

“Естествено е хората в София да взимат по-високи заплати, защото тук са концентрирани доста голяма част от държавните институции, посочи тя. – В София са всички държавни структури – тук е парламентът, министерствата, БНБ и всички други агенции, както и централите на големите компании. Например заплатата на шефа на "Топлофикация" е петцифрена. В целия свят заплатата в частния сектор е по-голяма от тази на държавните служители. В България обаче е обратно – тук чиновниците взимат повече от работещите за частници."

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) с 66% по-високи са заплатите на софиянци, сравнени с тези на живеещите в останалите области на страната. Средното възнаграждение в столицата е 1513 лв. Само в осем области на страната заплатите са над 1000 лв. Жителите на София-област се нареждат на второ място след тези от столицата. Тяхната средна изчислена заплата е 1153 лв.

Мика Зайкова информира, че заплатите през третото тримесечие са по-ниски от тези през второто тримесечие на 2018 г. Според нея това се държи на „на застоя“, докато намалява БВП, защото „вървим към рецесия“. 

В Югозападния регион е регистрирана най-ниската заплата в Благоевград и най-високата в София, поясни още тя. По думите ѝ има администрации, които работят по-успешно с бизнеса и привличат чуждестранни инвестиции и като добри примери тя даде Стара Загора и Враца.

Икономистът Юлиан Войнов пък е на мнение, че заплатите в София са доста по-високи от останалите градове, защото тук се вливат над 50% от инвестициите и в столицата са заети най-много хора, които произвеждат БВП.

"Голямата конкуренция в столицата увеличава заплащането, защото всяка фирма се бори за най-добрите специалисти. Основната причина за тази висока бизнес активност са чуждите инвестиции", посочи експертът.

Защо не е добре да се съсредоточат в столицата хората, които произвеждат 40% от БВП? Какво трябва да се направи, за да отидат инвеститорите в другите градове на страната? Достатъчни ли са заплатите, които получават столичани, за да покрият разходите си? Как ще се променят условията за правене на бизнес? Кога ще се увеличат възнагражденията?

Повече от разговора вижте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Shadow1
преди 5 години
Това е по-добрия вариант може би. Защото другата крайност вече е тествана, и то поне 70 години е тествана, не стана. А баланс между двете пък вече 30 години се опитват да намерят и с този бюджет за 2019 виждам че не се доближатват до него. Затова такъв човек ако управлявал и остави всичко в ръцете на свободния пазар, вместо да вдига социалните разходи и здравеопазване насочи основните финанси в инфраструктура, електронно правителство и субсидии за бизнеса, опрости изискванията, леко намали данъците и може би премахне минималната заплата, ами може пък и да станат нещата тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
Дянков си беше гявол и то голем. За него не съществува хора, а икономически агенти и потребление. Всичко, което е под чертата се реже, а което е над-остава...е да де, ама нещата имат и социална страна и политическа такава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
:)Вдянков преди да го уволнят , имаше план да "разсели" министерства и агенции в областните градове , като по този начин да стимулира местните икономики - веднъж с високите заплати в този сектор втори път с наемане на кадрите от съответния град - с цел прекратявяне на миграцията към столицата . спомням си едно интервю по хоризонт май беше по тази тема , водещата го пита - добре какво става с хората дето работят в момента там ? Ами местят се ако искат да останат на работа . Ама те имат апартаменти , децата им учат в училища в софия ? Ами това не е проблем на министерството/агенцията , ако се смятат за незаменими и тясно свързани с работното си място ще намерят решение , министерствата/агенциите не решават социални проблеми на ограничен кръг техни служители , а решават проблемите на държавата и освен това никъде няма изискване служителите да живеят в софия ... ако не искат да се местят организираме конкурс и готово - обикновенно се явяват по 100 човека за обявена позиция . закопа я ... прав беше човека , ама картоиграчите не му простиха контролните уреди :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Shadow1
преди 5 години
Допреди няколко месеца един пишеше коментари тук които винаги съдържащи "България е един град-смехономика" другите неща които пишеше нямаха смисъл но тази фраза беше като диамант в калта и си пасва идеално с тази тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още