Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Доверието в туроператорите у нас ще намалее, прогнозират от бранша

Банкови гаранции или гаранционен фонд за туризма би презастраховал на още едно ниво контрагентите, каза Константин Занков

Доверието в туроператорите у нас ще намалее, прогнозират от бранша

Снимка: Pixabay

Банкови гаранции или гаранционен фонд биха стимулирали устойчивото и по-сигурно развитие на нашия туризъм. Гаранционен фонд за туризма би презастраховал на още едно ниво контрагентите. Това коментира пред БНР експертът Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма.

Темата отново стана актуална, след като вчера и българският туроператор с почти 24-годишен опит „Астрал Холидейз”, който беше официален представител в България на фалиралия Thomas Cook, прекрати дейност и започна процедура по обявяване в несъстоятелност

Туроператорите не приемат подобна идея, тъй като това би блокирало техни финансови средства, а в сегашната икономическа ситуация би създало и предпоставка за фалити, посочи Занков. 

Още по темата

Според него фалитът на туроператора се случва в подходящ период – достатъчно време преди коледно-новогодишната кампания и в известна степен е повлиян от ефекта на доминото след фалита на Thomas Cook.

Експертът не очаква други български туроператори да обявят несъстоятелност, тъй като с Thomas Cook са работили предимно „Астрал Холидейз“ и хотелиери.

По думите на Занков случилото се с българския туроператор е голямо изпитание за застрахователя, с който работи. Въпреки това той не очаква да има проблем с изплащането на обезщетенията на засегнатите туристи, тъй като се е свързал със застрахователя, за да провери ситуацията и е видял достатъчно адекватна реакция спрямо създалия се проблем.

Константин Занков не скри, че случващото се в туристическия бранш притеснява хората и ще намали доверието в туроператорите, но и подчерта, че все пак туроператорите остават най-подходящият партньор за по-комплексните пътувания заради почивната сигурност, която осигуряват.

„Туристът трябва да вярва в българския туроператор, а българският туроператор трябва да бъде адаптивен. Пазарът се промени много в последните години и има една трансформация на конвенционалния туризъм“, посочи Занков.

"Хотелите у нас, работещи с фалиралия британски туроператор Thomas Cook, са изложени на най-голям риск от изпадане в несъстоятелност. Опасност за транспортните компании и туристическите агенции по-скоро няма, но не е невъзможно да има фалити и сред тях", каза Константин Занков по Bloomberg TV Bulgaria. По думите му едва ли фалитът на Thomas Cook e бил единствената причина за този на „Астрал Холидейз“. "Най-вероятно компанията не е могла да направи нужната трансформация, която се изисква от конвенционалния бизнес“, посочи той. И допълни, че обявяването на несъстоятелност на българското дружество няма да има имиджови щети върху страната.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Българите карат най-старите автомобили в Европа, твърди проучване