IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалира един от най-големите туроператори у нас „Астрал холидейз“*

Компанията бе официален представител на фалиралия британски туроператор Thomas Cook

14:47 | 07.10.19 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Един от най-големите туроператори у нас „Астрал холидейз“ прекратява дейността си и започва процедура по обявяване в несъстоятелност. Това се посочва на сайта на компанията.

Компанията бе официален представител на фалиралия британски туроператор Thomas Cook.

„Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД започва процедурата по обявяване в несъстоятелност от днес, 07.10.2019 г., след почти 24 години присъствие на туристическия пазар, посочва се в съобщението на ръководството.

Причините за фалита са комплексни, посочват от ръководството и уверяват, че дружеството e изпълнило всички свои задължения във връзка със Закон за туризма, за да защити своите клиенти. „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД поддържа валидна застрахова „Отговорност на туропратора“, за да може там, където нашите неимоверни усилия не са достатъчни, да бъдем подкрепени от нашите партньори ЗК „Уника“.

Пътуванията на всички клиенти, закупили почивки от „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД, които в момента се намират зад границата са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети или отказ за настаняване в хотели или други туристически услуги. 

„АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД няма да има възможност да осъществи бъдещи планирани пътувания на част от своите клиенти след 07.10.2019г. Клиенти с бъдещи пътувания, които са заплатени на 100% от АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл към партньори, ще бъдат лично уведомени от служители на „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД.
Клиенти, закупили само услугата самолетен билет с редовни или нискотарифни авиолинии, също ще осъществят своите пътувания, тъй като всички билети са вече закупени и платени от „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД.

Подчертаваме, че клиентите на „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД, които са внесли депозити или са платили изцяло сумите по своите бъдещи организирани пътувания, но АСТРАЛ Холидейз не е заплатил към партньор или доставчик, ще бъдат обезщетени както следва по закон. Те са гарантирани със застраховка „Отговорност на туроператора“, сключена между „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД и ЗК „Уника“, с покритие - 700 000 лв. Координатите за връзка със застрахователя и още полезна информация са посочени в съответните договори за туристически пакети и приложенията към тях.

Българският партньор на Thomas Cook стана жертва на фалита на британския туроператор, който прекрати дейността си в края на септември.

Това е поредният фалит на голям български туроператор за последните няколко години. "Астрал Холидейз" последва съдбата на "Алфатур", "Алма тур" и "Бългериан Вип Турс".

Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква днес среща с ръководството на „Астрал Холидейз“ и застрахователното дружество „Уника“ АД.

„Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД има валидна застраховка със застрахователната компания „Уника“ АД. Лимитът на полицата е 700 хил. лв. и е за срок до 14 ноември 2019 година.

В момента се работи по изясняване на точния брой туристи, които имат договори за туристическа услуга с “Астрал Холидейз“, посочват в съобщение от Министерството на туризма.

Министерство на туризма е в непрекъсната връзка с представители на туроператора и следи ситуацията, за да бъдат защитени интересите на туристите според правилата на българското законодателство, посочва се още в съобщението.

Очаква се и брифинг на министъра на туризма Николина Ангелкова.

* Допълнена към 15.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 17 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Ванка, тоя път ти си в грешка. Фалита на Чичо Тамас, няма нищо общо с твоя любим рефрен. Просто старият Мастодонт Т.Кук умря от старост. Дойде му времето, така да се каже. В ерата на интернет, разни букингкоми и прочие го подядоха, разболяха го и на възнесе се. Но когато един мастодонт умира, що лешояди ще се нацоцат от него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Митев е бот няма смисъл да му пишеш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 3
Blizzarder
преди 4 години
Престани вече бе ***! Стани централен банкер и го реши тоя проблем щом го можеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 2
penman
преди 4 години
Иване, едни и същи глупости пишеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 31
Иван Митев
преди 4 години
Фалитите, свързани с британския туроператор Thomas Cook продължават.Съществената причина за фалитът на британския туроператор Thomas Cook е наличието на фатална банкова грешка централната банка ползва неправилен модел за емитиране на пари. Банковата грешка създава щети и фатални проблеми.Вариантите са:1. При запазване на банковата грешка: централната банка ползва неправилен модел за емитиране на пари е с нарастващи щети, фалити и катастрофална криза.Хората са жертви на банкова грешка.2. Устойчивият обществен просперитет е възможен, когато централната банка правилно емитира пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
Blizzarder
преди 4 години
Не е толкова страшно за застрахователя, рисковете не са толкова скъпи така че ще си покрият всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 3
abdul
преди 4 години
Да се надяваме, че ЗД Уника ще има парички да плаща хихи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още