IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бългериан Вип Турс обяви, че прекратява дейността си

Фирмата не се е разплатила с хотели по Черноморието, в които почиват стотици руски туристи

18:41 | 22.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Бългериан Вип Турс обяви, че прекратява дейността си

Туроператорът "Бългериан Вип Турс" обяви, че прекратява дейността си.

„Поради претърпени сериозни загуби, предизвикани от фалита на наш основен партньор и контрагент от Русия, плащането на туристическите пакети по българското Черноморие не може да бъде покрито“, пише фирмата в свое съобщение, разпространено до медиите.

„През последните няколко месеца ръководството на Бългериан Вип Турс водеше интензивни преговори с няколко инвеститори, така че да осигури необходимия финансов ресурс, но поради забавяне на договорено финансиране нашата компания е принудена да прекрати временно дейността си“, допълват от фирмата.

Компанията е потърсила помощ от свои партньори - туроператори за овладяване на кризата с престоя на руските граждани.

Според информации на агенция РИА Новости от фалита на българския туроператор са засегнати 400 - 500 руски туристи, отседнали в наши курорти.

Говорителят на Руския съюз за туристическа индустрия Ирина Тюрина е коментирала пред агенцията, че българската фирма вече е уведомила руските си партньори за прекратяването на дейността.

Тюрина посочва, че Бългериан Вип Турс е била тежко засегната от фалита на руския туроператор Капитал Тур. Фирмата обяви, че не може да изпълнява задълженията си към клиенти и партньори на 17 ноември 2010 г., като според Тюрина е натрупала задължения към българската компания в размер на около 2 млн. евро.

Ирина Тюрина обяснява пред информационната агенция, че руските партньори на Бългериан Вип Турс са превели парите на фирмата, но тя не се е разплатила с хотелите. Руските туроператори вероятно повторно ще платят престоя на туристите у нас, което ще им генерира загуби за около 300 хил. евро.

По думите на Тюрина някои хотели, в които са отседнали руски туристи, вече са поискали руските граждани да си платят за престоя.

Investor.bg не успя да се свърже с управителя на Бългериан Вип Турс Николина Добрева за коментар. Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), коментира, че в случай на несъстоятелност или прекратяване на дейността на туроператор отговорност за прибирането на туристите в родната им страна носи изпращащият туроператор. В случая това е руската фирма – партньор на Бългериан Вип Турс, като разходите се покриват от специален гаранционен фонд.

Припомняме, че миналата година стотици руски туристи бяха блокирани на летището в Бургас, след като се оказа, че дъщерната фирма на „Алма тур“ - „Алма тур флай“, не беше платила самолетните им билети на превозващата авиокомпания. Оказа се, че туроператорът е натрупал дългове в размер на 7 млн. лева към „България Ер“.

По-късно Централна кооперативна банка АД (ЦКБ) внесе в Софийски градски съд искане за откриване на производство по несъстоятелност на Алма Тур БГ АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още