Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ДПС внася предложение за 0 лв. партийна субсидия

Най-сигурният начин хората да намразят една идея е да я предложи ДПС, коментира Първан Симеонов

ДПС внася предложение за 0 лв. партийна субсидия

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ще внесем официално предложението за 0 лева партийна субсидия. Това заяви в ефира на Нова телевизия депутатът от ДПС Халил Летифов. Изказването му обаче бе направено малко, след като Летифов обясни, че по принцип ДПС първа е заявила, че е популизъм политическите партии да не се финансират. 

Намаляването на партийните субсидии на 1 лв. означава политическите сили да станат зависими от олигарсите, пък обяви пред bTV зам.- председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. „В случая едно е равно на нула – всяко намаляване на парите за партиите под 11 лв. означава, че партиите няма да могат да изпълняват функциите си – няма да могат да организират предизборни кампании, няма да могат да издържат структурите си. Затова ще подкрепим нула – за да последваме дивия популизъм на вносителите”, коментира народният представител.

От своя страна от ГЕРБ коментираха, чесубсидиите на партиите в България са най-проверяваните финансови потоци. „Време е да уточним няколко много важни неща. Първо, няма предложение или идея на ГЕРБ. Има решение на Министерския съвет, което беше внесено от министър-председателя. Истината е, че това, което беше заложено в предложението, се случи. Маските паднаха. Всички популисти, които искаха да сменят системата, започнаха да плачат за своите субсидии. Някои партии имат празен бюджет”, каза в ефира а Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. 

Още по темата

Според Халил Летифов политическите партии трябва да се финансират. „Разходите им са публични. При условие, че субсидията няма да покрие разходите на партиите, ние трябва да отворим системата за финансиране и да кажем по кой модел и как ще стане това”, смята депутатът от ДПС.

„Целия Европейски съюз и Европа, без Швейцария – държавата финансира партиите. Другият модел е американският с нула лева, но при регламентирани и проверени пари с дарения от физически и юридически лица”, каза от своя страна Хамид Хамид

Субсидиите на пратиите наистина трябва да бъдат намалени, но решението трябва да е балансирано. Около това мнение се обединиха политолозите Румяна Коларова и Първан Симеонов в ефира на БНТ. „Най-сигурният начин хората да намразят една идея е да я предложи ДПС", добави още Първан Симеонов относно предложението на ДПС партийната субсидия да е в размер на 0 лв. 

Според Коларова предложението на ГЕРБ за субсидия от 1 лев за получен глас е популистко от една страна, но и естествен предизборeн ход, с цел защитаване на позицията на управляващите.

Относно идеята за намаляване на ДДС върху хляба Хамид Хамид коментира, че не е популизиъм, защото са обявили предложението си след изборите. „Ние търсим механизми, които да гарантират, че това намаляване ще се отрази на джоба на потребителя, а не на фирмите търговци, затова правим консултации с браншовите организации”, посочи депутатът. Той добави, че депутатът Делян Пеевски е на работа, независимо дали посещава Народното събрание. По думите му, народният представител от ДПС идва по-често през последните седмици, защото така се налага заради Програмата за ускорено и догонващо развитие на България. „Искаме да започнем да предлагаме тази Програма на останалите партии, да я превръщаме в конкретни законопроекти и г-н Пеевски е активен участник в екипа, естествено е да е Народното събрание. Той има огромен принос към Програмата”, заяви Хамид. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ВиК холдингът ще погаси дълговете на дружествата в Добрич и Шумен