IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драгомир Стойнев: Подкрепяме идеята на инвеститора за Карадере, но не проекта

Ако ЕРП-тата не върнат парите, токът може да поскъпне, заяви министърът на икономиката и енергетиката

20:23 | 23.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драгомир Стойнев: Подкрепяме идеята на инвеститора за Карадере, но не проекта

„Кабинетът на премиера Пламен Орешарски подкрепя инвестиционното намерение на "Мадара Юръп" АД, а не самия проект "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт", който предвижда застрояване на местността Кара дере край Бяла“, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в ефира на bTV.

„Аз трябва да се боря за всяка инвестиция – ние сме бедни хора, не можем да пропускаме инвестиция“, заяви министърът, като подчерта, че "проектът няма никакъв статут" към момента.

По думите на Стойнев "кабинетът казва, че то трябва да извърви един път и когато цялото законодателство е спазено, тогава ще може да стане".

Въпреки направените уговорки, че проектът няма екооценка, а съвместимостта му с българското законодателство предстои да се проверява, министърът заяви, че проектът е "съчетание между природата и скъпи туристи". „Не си представяйте НДК на брега на морето", заяви още той.

Министърът направи опит да противопостави икономиката на екологията, като заяви, че е изключително важно българите да решат какъв туризъм искат да развиват – нискобюджетен или скъпоплатен. „Защото в същото време оставаме с този алкохолен туризъм", коментира той и направи паралел между Кара дере и лифтовете на зимните ски курорти.

"Трябват ни инвестиции, трябва да се храним. Трябва да привличаме и чуждестранни инвестиции. Ако не се спазва законодателството, няма да стане. Важно е как привличаме чуждестранните инвестиции. Това е намерение, което трябва да видим дали отговаря на закона, ако не – няма да се случи", обеща министърът.

Ако ЕРП-тата не върнат парите, българският народ трябва да ги плати чрез вдигане на цената на електроенергията, заяви още Драгомир Стойнев.

„Вече не можеш за две години да станеш милионер на гърба на българския народ. Тези пари принадлежат на НЕК. По същия начин „Топлофикация“-София дължи 555 милиона лева към БЕХ“, каза министърът.

Електроразпределителните дружества първо бяха информирани от ДКЕВР и в същия ден вечерта аз бях също така информиран. Това, че аз съм коментирал преди ДКЕВР евентуалното отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества, по никакъв начин не означава, че е имало някакъв натиск върху държавната комисия, каза министърът.

Припомняме че на 19 март енергийният регулатор ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества. Става дума за лицензиите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби.

По информация от НЕК задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347,6 млн. лв. ЕВН дължи 216,6 млн. лв., ЧЕЗ дължи 67.3 млн. лв. и Енерго-ПРО - 63.7 млн. лв.

Всичко за лицензите на ЕРП-тата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още