IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60/40

Ще се плащат само вноските на работодателя, личната остава за служителя, каза Менда Стоянова

17:30 | 05.04.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Депутатите решиха мярката „60/40“ да бъде променена в полза на работодателите. Държавата ще поеме 60% от заплатите на служителите, както и техните осигуровки, а бизнесът 40% от възнагражденията.

Промяната идва след призив от работодателите и сигнал, че от мярката ще се възползват малко фирми. 

„Решихме в бюджетната комисия да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката 60 на 40 за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките, които се дължат от работодателя. Т.е. схемата няма да е 70 на 30, а ще бъде наистина 60 на 40. Смятам, че можем да поемем този допълнителен разход“. Това заяви след заседание на бюджетната комисия нейният председател Менда Стоянова, предава Нова телевизия.

Ще се поемат само вноските на работодателя - личната остава за служителя, каза още тя.

"Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд "Безработица". Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват", уточни тя.

"Освен това може да се взема безлихвен кредит от 1 500 лв на месец, срок на погасяване – 10-годишен. От това може да се възползват всички самоосигуряващи се лица", добави тя. 

"Приехме и текст всички общини да редуцират или освободят от наеми или такси за ползване - тротоарно и т. н., своите наематели за срока на извънредното положение", каза Менда Стоянова.

Тя заяви, че предложението за редуциране на глобите също е било прието. „То ще се отнася за другите мерки извън нарушението на мярката за карантина. Там глобата остава 5 000 лв. Една разходка в парка ще струва на този, който бъде хванат, 300лв. При повторно нарушение глобата ще бъде 1 000 лв.“, каза още Стоянова.

Държавата да поеме 60% от заплатите на работници, които могат да бъдат съкратени заради кризата с коронавируса, но и осигуровките, беше одобрено и от депутатите от правната комисия, които приеха на второ четене промени в Закона за мерките по време на извънредното положение.

Припомняме, че експресно онлайн допитване на БСК относно готовността на фирмите да се възползват от мярката мярка 60/40“ за компенсиране на работодателите, пострадали от кризата, свързана с COVID-19, показа, че не повече от 8% от работодателите ще се възползват от нея. От БСК обясниха с конкретни примери защо мярката 60/40 не представлява реална подкрепа за рабоотдателите и не изпълнява основната си цел за запазване на заетостта.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предложиха в България да се въведе германският модел за компенсации на бизнеса –60/0.

По последни данни на социалния министър Деница Сачева от вторник досега по мярката са подадени 344 заявления за около 4500 служители. По думите й мярката е за бизнеси, които смятат, че могат да оцелеят и след кризата. Резултатите досега сочат, че малки и средни фирми проявяват интерес.

Имаме готовност да предприемем допълнителни икономически мерки, заяви днес  министърът на икономиката Емил Караниколов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
Имам чувството, че не разбират какъв е проблема, а може и просто да гледат да помогнат само на определени фирми и в двата варианта не е добре за нас - всички ние ще ги плащаме тия пари накрая и пак ще си създаваме нелоялна конкуренция. Няма как само с крадене да правиш истински бизнес, а по тоя начин отиваме към това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още