IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мярката 60/40 ще продължи до края на извънредното положение

Поне месец след извънредното положение ще е ясно дали то е довело до скок на безработицата

10:22 | 31.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мярката „60/40“, която предвижда държавата да поеме 60% от възнагражденията на служителите в засегнатите от противоепидемичните мерки сектори, ще продължи до края на извънредното положение. Това каза по bTV зам.- министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

По думите ѝ процедурата за кандидатстване вече е отворена и може да се извърши изцяло онлайн. Работодателите описват списъчния състав на служителите, дали и как е засегната дейността и т.н. В рамките на 7 дни комисия преценява дали компанията трябва да бъде подпомогната и при положителен отговор в рамките на 5 НОИ изплаща сумата. 

Бизнесът ще доказва плащането на 40% от заплатата с документи, като Инспекцията по труда и НАП ще контролират: „Ако има недобронамерени работодатели, те ще бъдат санкционирани“.

Русинова каза, че след като мине поне месец от извънредното положение, ще е ясно али е довело до скок на безработицата. Според нея най-голям ръст на безработицата ще има през лятото и есента. 

Действително има ръст в регистрираните нови безработни, отбеляза тя. И допълни, че част от тях са заради сезонната заетост на туристическия сектор, което е нормално, но и много хора, които се връщат от чужбина.

Вчера правителството прие постановление за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места във фирмите, при което работодателят изплаща 40% от осигурителния доход, а компенсацията от държавата е 60 на сто.

Размерът на компенсацията е 60 на сто от осигурителния доход за януари 2020 г. за всяко лице, за което е приложен режима за преустановяване на работа или е установено непълно работно време. Във втория случай компенсацията се изплаща пропорционално на неотработеното време, но за не повече от четири часа.

Сметките показват, че за месец биха се разходвали 135 млн. лева за 289 хиляди работници.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още