Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕК: Една трета от икономиката на България е в сивия сектор

Страната ни губи по 25 млрд. лв. годишно от укрити данъци и данъчни измами, се казва в доклад на Европейската комисия

Според Европейската комисия сивата икономика в България формира една трета от брутния вътрешен продукт (БВП), което означава загуби за икономиката от 25 млрд. лева годишно.

Данните са от доклада на Европейската комисия за изпълнението на конвергентната програма и на националната програма за реформи на България, предаде БТА.

Според евроекспертите, въпреки че България е с най-ниските данъци в Европа, проблемът идва от укритите данъци и неовладяните данъчни измами. 

Още по темата

Представените констатации в европейския доклад са дали повод на опозицията от БСП и ДПС да внесат искане за парламентарен дебат по проблема. 

Депутатът Пламен Орешарски отбеляза, че единствената добра новина в доклада е прекратяването на процедурата срещу България за прекомерен дефицит, който за 2011 г. слезе под 3 процента. 

"Тук също има нещо обезпокоително - констатацията, че намаляването на дефицита е постигнато за сметка на редукцията на инвестициите, което ще се отрази негативно на икономическото възстановяване в средносрочен план", коментира той.

По повод посочения проблем за ниската ефективност на публичните разходи и лошата събираемост на приходите Орешарски допълни, че нереформираните сектори в публичната сфера могат да доведат до по-големи разходи и заплахи за дефицита, затова в дебата по този доклад ще се търсят отговори защо се е стигнало дотам. 

Драгомир Стойнев от БСП отбеляза, че България е на първо място по темп на нарастване на безработицата, както и на младежката безработица. Той отбеляза, че според оценката на ЕК бедността е ключов проблем за нашата страна. Ние сме на първо място и по критерия "работещи бедни", добави Стойнев.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
0
 
1
 
19
dean.jordanov до: trendline
преди 8 години
А не в никой случай не си ме провокирал. Просто направих грешката да се изразя твърде общо в предните постове. Моята фирма е точно като тази на приятеля ти. персонала стана 1/2 от преди 2 години. Работа има само лятото, защото дойде ли зимата хората харчат само за отоплениеи храна.
0
 
3
 
18
преди 8 години
Няма профилна снимка
Аз отдавна не разчитам за нищо на държавата. Тя се е превърнала в една най-обикновена рекетьорска фирма, при това напълно законна. Освен "ДАЙ" друго не знае. То номера на коли ли не сменяха, та паспорти ли не сменяха, пререгистрации на фирми ли не бяха, свободни кокошки, щастливи прасета. Сега сме на вълна "задължителни застраховки и осигуровки" и всичко се прави от грижа за нас. Ето, забраниха ни пушенето, ама то пък ще вземе да ни се удължи живота от толкова много грижи и ще трябва пак да ни вдигат възрастта за пенсия.
0
 
3
 
17
edimi до: trendline
преди 8 години
Няма профилна снимка
Темата наистина е дълбока и тежка. Има в себе си доста, доста аспекти. Едно е важно да се разбере от хората. Не трябва да се лумпенизират и да очакват "бащицата"/държавата да помогне за всичко, а всички да са едни Андрешковци...А иначе част от аспектите в темата са - манталитет, слаби политици и ДЪРЖАВНИЦИ, мързел, ниска образованост, компетентност и вопиюща неграмотност, липса на ПРОИЗВОДСТВО/поч`ти една цяла РБ е в сферата на услугите/, а там е принадената стойност и за това се искат кадри и труд, мъничко "еврейско съзнание" е нужно/подкрепа на нашите производители, хубави-лоши, те са си наши/......Това е малка част...... от аспектите в една такава тема...
0
 
0
 
16
преди 8 години
Няма профилна снимка
Ето го линка към доклада- още от 31.5.2012 г. - Не сме чули официалните медии да говорят и да дискутират
http://offnews.offroad-bulgaria.com/index.php/61743
0
 
0
 
15
преди 8 години
Няма профилна снимка
Дайте линк към този доклад (Доклада на Европейската комисия за изпълнението на конвергентната програма).
Орешарски каза по "Хоризонт", че най-големите критики били по отношение на събираемостта на фискалните приходи. Никога събираемостта не била толкова ниска, обратно администрацията харчи като за световно, въпреки точно обратното Говорене.

Още от Икономика и политика
БСП поиска извънредно заседание на парламента