IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Имате напредък в борбата с измамите, но не е достатъчен

Еврокомисията ни прикани да връщаме по-бързо неправомерно усвоения бюджет

11:47 | 14.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: Имате напредък в борбата с измамите, но не е достатъчен

България полага значителни усилия в борбата с финансовите измами и има много добро сътрудничество между ОЛАФ и съответните български служби, в това число при обмен на информация и реализиране на съвместни операции. Това заяви еврокомисарят за данъчно облагане и митнически съюз, одит и борба с измамите Алгирдас Шемета след срещата си днес в София с премиера Бойко Борисов.

Еврокомисарят посочи, че има и проблеми. Той визира, че има някои случаи, разследвани от ОЛАФ и с лед това прехвърляни за съдебно разрешаване в България, които се разглеждат бавно. В тази връзка той препоръча българската съдебна система да „довежда до успешен край“ случаите, прехвърлени от ОЛАФ.

Другият проблем, посочен от Шемета, е свързан с възстановяването на неправилно усвоени от България средства по европейски програми. По неговите думи това би трябвало да става по-бързо.

В тази връзка Борисов поясни, че става въпрос за неправилно усвоени средства по предприсъединителната програма САПАРД в областта на земеделието, което е станало при предишното правителство, но средствата трябва са се връщат сега.

Българският премиер каза, че се надява чрез взетите напоследък законодателни мерки да имаме “съдебно производство, при което казусите се решават по-прецизно и ефективно, което ще стане през следващите години“.

На журналистически въпроси еврокомисарят Шемета коментира, че в момента ЕК обсъжда въвеждането на директиви, свързани с данъчното облагане на ниво ЕС. Обсъжда се механизъм за съгласуване на данъчните въпроси между страните членки на съюза. Работи се по въпроса за ДДС. Обсъжда се ново данъчно облагане в областта на енергетиката, където ще има два компонента на облагане, каза още Шемета без да даде повече подробности.

Еврокомисарят посочи още че ЕК ще предложи обща база за корпоративно облагане на фирми, работещи на територията на повече от една страна от ЕС. Той допълни, че ЕК ще даде само механизма за определяне на този данък, а не точните му ставки, които ще се определят от самите държави.

ЕК прави и анализ при облагането във финансовия сектор на страните членки на ЕС. По думите му на Шемета през есента ще започне същинското обсъждане на въпроса. „Има идеи за допълнително облагане на банковия сектор, обаче трябва да се обсъди комулативният ефект от данъците в сектора за да остане финансовият сектор на ЕС конкурентоспособен“.

Във връзка с въпроса за присъединяването на България към Шенген Шемета коментира само, че ЕК прави оценки на подготовката за присъединяването на кандидатите, в частност на България и Румъния. Страните от Шенгенското пространство също правят собствени оценки и решението се взима единодушно от Съвета на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още