IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоинспекцията глобява "Горубсо-Мадан" за замърсяване на река Маданска

Глобата е в размер на малко над 2 хил. лева

14:03 | 05.03.13 г.
Екоинспекцията глобява "Горубсо-Мадан" за замърсяване на река Маданска

“Горубсо-Мадан“ АД ще бъде санкционирано от Регионалната инспекция „Околна среда и води“ в Смолян за замърсяване на река Маданска. Дружеството, което е концесионер на едноименните мини, ще трябва да заплати имуществена санкция в размер на 2153 лв., съобщи "Фокус", позовавайки се на съобщение на РИОСВ – Смолян.

Екоинспекцията е установила замърсяване в поречието на река Маданска от дейността на рудник „Крушев дол” с неразтворени вещества, кадмий и цинк. Самото замърсяване е в резултат на повишеното количество води от снеготопене и валежи, които постъпват в подземните пречиствателни съоръжения – утайници, обясняват екоинспекцията.

Пробата, с която е открито замърсяването е от 12 февруари, затова и санкцията влиза сила от тази дата, уточняват от ведомството.

Припомняме, че в края на миналата седмица бе извършена проверка по сигнал за „побеляване” на реката бе взета водна проба за анализ.

От РИОСВ-Смолян посочват, че за констатираното нарушение от страна на „Горубсо- Мадан“ ще бъде съставен и акт за административно нарушение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още