Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Електрически велосипеди под наем - вече и в Бургас

Целта на общината на морския град е да изгради свързана система от 60 километра велоалеи

Електрически велосипеди под наем - вече и в Бургас

Снимка: Община Бургас

В Бургас вече могат да се наемат електрически велосипеди. Нововъведението надгражда съществуващата система за отдаване на обществени колела, съобщи пресцентърът на общината. За момента те са седем на брой, а дали да станат повече ще се реши догодина, когато се анализират статистиките за тяхното използване и мнението на клиентите.

От днес могат да се наемат и оставят електрически велосипеди на следните вело станции: Морска гара, Автогара Юг, Капани, КЦ "Морско казино", а след няколко дни и при Пантеона в Морската градина. На изброените места има общо 15 колонки за паркиране, които са различни от останалите по цвят /зелени, а не сини/, но и по механизма за заключване, уточняват от общината.

Още по темата

Електрическият велосипед може да се наеме срещу 2 лева на час, засега единствено с абонаментна карта. Опцията чрез SMS все още не е активирана.

"Преди да се качите върху новия модел, задължително изчетете инструкциите върху самото колело и колонката. Редно е да се знае, че това не е мотопед, а електрически велосипед. Няма как да се придвижвате с него, ако изобщо не въртите педалите. С допълнителната енергия, която осигурява, обаче, можете да стигнете до целта си с минимална употреба на собствени физически усилия", съветват от общината.

Към днешна дата на разположение за жители и гости на града са над 100 велосипеда и повече от 200 колонки за паркиране, напомнят от Община Бургас.

В пика на летния сезон велосипедите в оборот стигат до 70 броя. За съжаление, често се налагат ремонти заради недобросъвестно използване на колелетата и Община Бургас  призовава своите жители и гости да ги управляват с повече внимание и на подходящ терен.

На няколко места в морския град има пунктове, заредени с всичко необходимо, за да се извърши дребен ремонт или да се напомпат безплатно гумите на колелото.

Цел на бургаската управа е да изгради свързана система от 60 километра велоалеи, направи така, че в града да се отварят все повече магазини за велосипеди и все повече хора се придвижват по този начин.

Модернизирането и развитието на вело системата на града и системата за споделено вело пътуване "Вело Бургас" са мерки, с които се цели разгръщането на потенциала на алтернативните методи за градска мобилност. Те са част от дейностите, които трябва да демонстрират ефекта от прилагането на достъпни интелигентни решения в градска среда,  в рамките на петгодишния проект "Споделящи градове", финансиран по програма "Хоризонт"2020, в който Община Бургас участва от началото на 2016 г.

Той има за цел да демонстрира истинския потенциал за промяна на градовете, вследствие внедряване на интелигентни решения и стойността, която тези решения добавят в икономическото, социалното и екологичното развитие на градовете.

В столицата мрежа за рент-а-байк може да има наесен, припомня Investor.

Над 1 млн. евро в продължение на осем години ще инвестира в проекта на Столичната община фирмата концесионер.

Ще бъдат изградени 33 велообменни станции и ще се доставят над 400 велосипеда. За да се избегнат кражби, ще бъдат монтирани джипиеси и движението им ще се следи. Първият половин час от използването ще е безплатно, а след това цената ще расте от 1 лев за следващия час до максимум 2 лева на час.

Концесионерът ще може да печели от рекламните елементи, които ще отдава под наем. За това обаче ще плаща на общината годишна такса на обща стойност 700 хил. евро за осем години.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Влизането в ERM II и приемането на еврото ще генерират икономически растеж