Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Емил Караниколов: След 13 май очакваме инвеститор от автомобилната индустрия

Расте междуфирмената задлъжнялост, твърди икономическият министър

Емил Караниколов: След 13 май очакваме инвеститор от автомобилната индустрия

Снимка: БГНЕС

След падането на извънредното положение се очаква в България да пристигне инвеститор от автомобилната индустрия. Време е у нас да се влеят пари в реалната икономика. Това коментира в ефира на БНТ икономическият министър Емил Караниколов. По думите му интересът на бизнеса към България продължава, но отказа да разкрие кой е инвеститорът. Загатна само, че не става дума за производител на автомобили.

Министърът подчерта, че България не спря всички дейности нито в страната, нито в икономиката, а нашата икономика е част от европейската, където се говори за тежка рецесия

„Тепърва трябва да видим какви ще бъдат ефектите в следващите няколко дни, от прекратяването на тези по-тежки мерки и тогава ще направим своя анализ, но като цяло българската икономика има своите затруднения“, каза още  Емил Караниколов.

Дори в България тези мерки да ги нямаше, ние щяхме да имаме проблеми, каквито ще има в целия ЕС, категоричен беше министърът. „Вчера излезе Европейската комисия, тя очаква спад над 7,4% за българската икономика. Тук има два момента – първо, те много точно казват, че България излезе изключително подготвена като финансова и макроикономическа стабилност. Това според ЕК ще помогне за по-бързото излизане", коментира Караниколов. 

Още по темата

Той прогнозира, че първоначално раздвижване на европейската икономика се очаква след първите 6 месеца на годината, а в последните три месеца се очаква да има завъртане на икономиката, но реално икономически растеж ще има през 2021 година.

„На 11 май трябва да стартираме 173 милиона лв. от оперативната програма, която е само за микропредприятия с по-широк кръг на услуги. В момента в Министерството на икономиката и с екипа на Томислав Дончев и Владислав Горанов разработваме и следваща процедура, която ще бъде за по-големи предприятия – над 100 милиона отново ще имаме бюджет, скоро ще го обявим, там безвъзмездната помощ е и много по-голяма. Разработват се и продукти в оперативната програма да се подпомогнат и фирмите, които в момента работят и искат да назначават хора, за да станат по-иновативни, по-дигитални и по-конкурентноспособни на техните клиенти“, каза икономическият министър.

Той отбеляза, че в момента в туризма и хотелиерството има изключително тежки проблеми, както и при малки и средни магазинчета, които не работеха и спазваха указанията на Националния оперативен щаб.

Министърът коментира и мярката 60/40. „Може би не е най-добрият резултат 142 хил. работни места, но много хора отричаха тази мярка, а тя ще даде ефект за около 150 хил. човека до момента", посочи той. Над 2000 компании вече са получили първата част от помощта - това са около 40 хил. работници. Той добави, че фирмите, които спекулират, ще бъдат санкционирани. По думите му расте междуфирмената задлъжнялост. България обаче е била добре подготвена финансово и се очаква да излезе от кризата по-бързо.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
8
 
10
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Прав си, но си много черноглед, защото не познаваш историята ни. В България винаги е имало боляри, чорбаджии и независи градове. Знаел ли, че повечето чорбаджии в Копривщица са били бекликчии - събирали са данъци от сънародниците си и са прибирали част от печалбата. Един от тях си е направил уникална къща с печалбата - днес музей и спомен за животът на храблият му син Тодор Каблешков (дал живота си за България, починал на 25, вместо да харчи парите на баща си).

Доброто дебне от всякъде, хубавите примери също. Отделяй повече внимание на приятните неща.
8
 
4
 
9
michaelis23 до: Dr. Vatnikov
преди 2 месеца
това за мaйкa ти важи ве педералист ..... :))
3
 
9
 
8
крас до: Oбичам България
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
ЗА КАКВИ ИЗБОРИ ГОВОРИШ??

Може би си въобразяваш, че избираш нещо различно от това което хората от задкулисието са предложили на пазара на политици?!

Не участвам в такива долнопробни представления наречени избори, в които тези от задкулисието ни ПРЕДЛАГАТ , а ние се блъскаме като овце да участваме в някакво предрешено ГЛАСУВАНЕ.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БИЗНЕС ДАМАТА КОРНЕЛИЯ НИНОВА И ПОЖАРНИКАРЯТ БОРИСОВ.

За мен нито единият нито другият съвместяват качествата да бъдат МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛИ на държавата България.

ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО ПАРТИЙНОТО СТРОИТЕЛСТВО, А НЕ КАЧЕСТВАТА И ОПИТА СА ОПРЕДЕЛЯЩИ ЗА ТОВА КОЙ ЩЕ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА.

Заради това партийно строителство имаме близо 600 хиляди държавни хрантутници, които винаги предрешават избирния резултат.

При нас ПАРТИИТЕ отдавна са се превърнали в ХОЛДИНГОВИ СТРУКТУРИ с излъчвани от тях недоразумения работещи единствено и само в интерес на даден бизнес, но не и в интерес на народа.

Това е пагубно за държавата и затова народа ни бяга в чужбина.

НИЕ СМЕ ЕДНА ОБРЕЧЕНА ДЪРЖАВА.
9
 
4
 
7
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не казвам, че това, което си написъл е лъжа, но постовете ти под темите приличат на предизборни агитации. Не е ли малко рано за такива неща?
4
 
8
 
6
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
ОТ БИОГРАФИЯТА НА СЪЩЕСТВОТО ОТ СНИМКАТА:

" В представената официална биография пред обществeността и медиите – по време на неговото номиниране за министър на икономиката се твърди, че е завършил право при УНСС през 2001[2]. Юристи оспорват дипломата и възможността на 21 г. да се завърши 6 годишно обучение по право, което поставя под съмнение юридическото му образование. !!!!!

ВЪПРОСНИЯ ТИП ЗАПОЧВА ДА УЧИ ЗА ЮРИСТ НА 15 ГОДИНИ КОЕТО СИ Е ПЪЛЕН АБСУРД !!!
ВИЖДАТЕ КАК РАБОТЯТ ВОДОПРОВОДИ ОТ 13 КИЛОМЕТРА КОИТО ТОЙ И ЕКИПА МУ СТРОИХА НЯКОЛКО МЕСЕЦА!!

ТОВА , ЧЕ ЮРИСТ СТОИ НАЧЕЛО НА ИКОНОМИКАТА НИ НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНИЕ А ПРАКТИКА В КАБИНЕТА БОРИСОВ.

СЧЕТОВОДИТЕЛ СТОИ НАЧЕЛО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИ!!!

РЕВИЗОР - ФИНАНСИСТ СТОИ НАЧЕЛО НА ЕНЕРГЕТИКАТА НИ!!

ДРУГ РЕВИЗОР ПЪК ОТГОВАРЯ ЗА ЕКОЛОГИЯТА !!

ПОЖАЛНИКАР СТОИ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА НИ!!

Може ли това правителство да е нормално и държавата ни да е нормална, когато ни управляват НЕГОДНИ И НЕКОМПЕТЕНТНИ ХОРА?!!

КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА БЪДЕ СЪСТАВЕНО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ЕКСПЕРТИ , А НЕ ОТ КОЛИ И ВЪЖЕ СЪБРАНИ РАЗНИ КАЛИНКИ , МАЛИНКИ , ТЕМЕНУЖКИ И ПОДОБИЕ.

Още от Икономика и политика
Унгария постави България в списъка с рисковите страни по отношение на COVID-19