IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната помощ ще се увеличи с процента на повишение на цената на тока

При увеличение от 7 на сто ще са необходими около 5 млн. лева за целта, заяви социалният министър

15:57 | 19.09.14 г.
Енергийната помощ ще се увеличи с процента на повишение на цената на тока

Размерът на енергийната помощ ще се увеличи с процента на повишение на цената на електроенергията. Това заяви днес в Благоевград вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, цитиран от пресцентъра на социалното министерство.

Христосков даде пример, като посочи, че при увеличение на цената на тока със 7%, месечната енергийна помощ ще бъде в размер на 70,47 лв.

Той поясни, че при този вариант ще бъдат необходими допълнително малко под 5 млн. лв. И уточни, че това е пример и Министерският съвет не може да влияе върху решенията на държавния регулатор с колко и откога да се увеличи цената на тока.

Той съобщи, че голяма част от хората с вече подадени заявления за този вид помощ са получили сумите за ноември и декември. „Разликата, на която те ще имат право след увеличението на тока, ще се изплати през януари следващата година с енергийното подпомагане за първите три месеца на 2015 г.“, поясни министърът.

До момента само през септември са изплатени близо 9,5 млн. лева за целеви помощи за отопление. Хората, чиито молби ще се обработят след повишението на тока, ще получат новия размер на помощта.

Христосков увери, че и при следващи очаквани повишения на цената на електроенергията хората, които получават помощи за отопление, ще бъдат компенсирани, за да не се разширява кръгът на енергийно бедните.

„Досегашната политика на намаляване на цената на тока всъщност е регресивна социална политика“, подчерта вицепремиерът. Той допълни, че тя е от полза на хората с високи доходи, които консумират и по-голямо количество електроенергия. „Истинската социална защита се изразява в това хората да бъдат подпомогнати за задоволяване на основните си потребности при реалистични цени на тока“, посочи вицепремиерът.

Социалните плащания за септември се извършват в срок, допълни още той. Платени са всички семейни помощи за деца, помощите за отопление, месечните социални помощи и заплатите на приемните родители. В рамките на законоустановения срок до края на месеца остават да се платят добавките за социална интеграция на хората с увреждания, помощите за ветераните от войните и средствата за медицински изделия.

Христосков каза още, че механизмът с даването на предписания на работодателите и санкциите при неспазването им работи, предава БТА. Той е довел до видима тенденция на намаляване на дължимите работни заплати към работниците.

Имаме пълното разбиране с министъра на финансите, че необходимите допълнителни средства поради очертаващ се дефицит около 50 млн. лева, от които 10 млн. лева са за програми за заетост, ще бъдат осигурени с актуализацията на бюджета, заяви още социалният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още