IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е озадачен от опитите за ускоряване на газопровода Южен поток

Те обаче няма да помогнат за заобикаляне на европейските антитръстови и екологични директиви, пише EurActiv

18:15 | 30.10.12 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Опитите за ускоряване на спонсорирания от Газпром проект за газопровод Южен поток няма да помогнат за заобикаляне на европейските антитръстови и екологични директиви, заяви представител на Европейската комисия (ЕК), цитиран от EurActiv.

Българското правителство иска да подпише с Газпром окончателно споразумение за изграждането на Южен поток на българска територия на 9 ноември.

Първоначално на церемонията по подписването се очакваше да присъства и руският президент Владимир Путин. Според източници от правителството в София обаче визитата на Путин вероятно ще бъде отложена за декември.

София очаква изграждането на Южен поток в България да стартира „около юли 2013 г.“

Българската администрация обяви, че маршрутът на тръбата вече е определен и че екологичната оценка на проекта се извършва в момента. Предприети са и стъпки проектът да получи разрешително за строеж до средата на 2013 г.

Въпреки това детайлите за маршрута се пазят в тайна. Друг противоречив аспект на проекта е въпросът как оценката за въздействие върху околната среда може да бъде изготвена в толкова кратък срок.

За оценката на подобни мащабни проекти европейското право изисква да бъде взето под внимание мнението на обществени организации, включително екологични сдружения. Това обаче в случая до този момент не е направено.

Що се отнася до маршрута на тръбата, като входна точка на територията на страната правителството в София посочва Провадия, която се намира на 50 км. от бреговата ивица навътре в сушата.

Тези доста мъгливи координати подхранват спекулациите, че българското правителство се опитва да прикрие истинската входна точка на черноморския бряг в опит да предотврати реакция от страна на природозащитници.

Няколко пъти ЕК е предупреждавала, че все още не е получавала никакъв предварителен план за изграждането на Южен поток и че изграждането на газопровод с подобен мащаб не е възможно без обстойна оценка за въздействието върху околната среда, каквито са изискванията на европейското законодателство.

За Русия ще бъде много по-лесно да заобиколи европейските директиви, ако Южен поток стартира преди март 2013 г., когато влиза в сила Третият енергиен пакет на Европейския съюз (ЕС). Представители на руското правителство и медиите нееднократно са коментирали март 2013 г. като краен срок за началото на проекта.

Страните от ЕС трябва да приемат директивите за електроенергията и газа – двата ключови елемента на Третия енергиен пакет – най-късно до 3 март 2013 г. Това според представители на Комисията означава, че директивите вече са в сила.

ЕК е стартирала процедури за неизпълнение на поетите ангажименти срещу страни от ЕС, включително срещу България, която все още не е интегрирала въпросните директиви в националното си законодателство, припомнят представителите на Комисията. Комисията стартира последната процедура срещу България през септември 2011 г.

Освен това срещу страната е стартирана и процедура за неспазване на директиви от Втория енергиен пакет, свързани с липсата на прозрачност относно условията за достъп на трети страни до газопреносната система, както и за приемането на адекватни наказателни санкции срещу нарушителите на европейските газови регулации.

Във връзка със стартираните процедури, през ноември 2011 г. ЕК заведе дело срещу България в Европейския съд в Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Ето и една топла новинка от една страна, която едва ли се води за про-руска:"Загреб. Президентът на Хърватия Иво Йосипович, който очакваше да бъдещият газопровод Южен поток да премине през територията на страната, изрази разочарованието си от решението на руския гигант Газпром да избере трасе, преминаващо през унгарската й съседка, и оцени, че неговата страна трябва да се покаже като по-благоприятна за руските инвестиции, предаде АФП. Това е лоша новина. Това е резултат от липсата на ясна политика в сферата на енергетиката, заяви президентът Йпоспович пред хърватската телевизия HRT. Надявам се, че това решение ще ни окуражи да мислим стратегически, добави той. Истината е, че имахме некоректно отношение по отношение на руските инвеститори, което продължава и днес, посочи още президентът."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
btw, този газ го чакат доста държави, дето се падат след нас по трасето и не им пречи, че е руски, та не е ясно какъв ефект може да се получи, ако се заиграем на много важни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
Хааахахаха! Добре бре, Стоянчо! Какво по-точно би искал да делим с руснаците? Приходите от продажбите на газ, може би? И на какво основание? По равно викаш...! хаха! Щото ние сме го търсили, намерили и добили из преспите на Сибир, ние сме го докарали до пред прага ни, щото тръбата се слага сама и за без пари по дъното на едно доста дълбочко море, каквото е Черно море, и щото водим много приятелска политика с Русия и не членуваме в организация, създадена с единствената цел да я затрие... хаха!Нека първо почнем да делим по равно приходите от златото, дето го копат Денди Прешъс тук, у нас, после да делим по равно с Мелроуз, дето добиват български газ, после да делим по равно с останалите чужди ВиК-та и ЕРП-та, дето ни продават собствената вода и ток, пък тогава да се пънем да делим по равно с Газпром..., а? Нещо ще добавиш ли?Бахмааму, нали е без пари, секи пише ли пише!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Няма да "спечелим" едни пари. Те, дори ако постъпят, биха постъпили в нац.бюджет, където няма да ги видим а, още по-малко, някой от нас, да получи осезаем прираст на доходите. Дали е празна приказка, по-скоро, не. Някой някога някъде ще построи още една тръба и ще помпи, помпи, помпи през нея изчерпаеми ресурси от своята страна навън...докато свършат.Русия страда от тези "лесни" пари, като заради тях, недоразвива същинския си потенциал и, когато свърши /а всяко нещо има край/ тогава, и тя ще е закъсала...много повече от всички останали. Понеже, там и разстоянията са гиганстски, и разходите за тяхното преодоляване-също, а няма да има с какво...Кофти, наистина, но, защо ние тук да се хващаме за гушите заради това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 11 години
Съжалявам искренно (защото можехме да спечелим някакви пари) но, предстои краха и на Южен поток. Големите руски енергийни проекти се оказаха големи руски празни приказки. Няма как да е и друго яче. Просто руснаците ще трябва да се откажат да делят с всички по братски.(Българин и руснак копаят и намират огромна буца злато. Руснака скача радостно и крещи-сега ще делим по братски. Българина се разплаква и хленчи-моля ти се нека този път да е по равно).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
А мен ме изкефи, как Боко се взе съвсем на сериозно и взе да говори и вместо Путин...Както и как последният, тънко-тънко, му показа, кой кой е. Освен това, някак лъсва едно /някой ще рече, странно/ сервилничене, налЭ, за което, съответно, Европа ще бие по рогата и разни там внушения, които се правят, че било уж за благоденствието на българина.Вярно, за кой Българин точно идеше реч, не бе споменато но, трябва да се сещаме ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
Бързат нашите юнаци, защото мандат не остана и комисионните секват. Нашите продажници са съгласни и в бъдеще да плащаме газа с 50% по-високи цени, отколкото една богата Германия, защото един не-много тънък и мътен ручей се изтича в некви частни лакоми джобове. Та ден година храни и един мандат, един живот. Че после може и да нямааа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
saruman
преди 11 години
Виждам че си фен на Путин и руската мафия;) разбираш ли за какво изобщо става въпрос... на работа съм нямам време да пиша. В статията има линк към Третия енергиен пакет, ако знаеш английски може да попрочетеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
nobel
преди 11 години
Точно така. Всички комисионни трябва да се дават на Европейците. Европа Европа Европа. Всичко в името на Европа, нищо че от европейски ценности вече ни дойде до гуша. Ние с Европа на уста трябва да си лягаме вечер и да ставаме сутрин. Като ходим по улиците трябва да пеем Съюз Европейский нерушимы. Първо трябва да сме Европейци, и чак тогава всичко останало. Европа е лекарство за всичко. Европа бих казал е неизбежна. Европа е нашата гордост и нашата радост. Откак сме в Европа се чувстваме хора. Европа днес и завинаги. Само Европа. Да живее Европа!!! Аз съм за Европа, а ти? Това е ЕвропА! Да дадеам всичко на Европа и за Европа. Защото самите ние сме Европа. Ех Европа, Европа. И по телефона трябва да казваме не ало, а Европа. Първата думичка, която научават децата ни трябва да е Европа. Европа е всичко. Истината е в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Tony
преди 11 години
Съгласен съм със saruman!Бойко бута руската мафия в бг, за да може русия да определи цени с включените комисионни за тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още