Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Европа може да не успее да изпълни целите си за редукция на CO2 г. до 2030 г.

Необходима е спешна преоценка на индустриалната декарбонизация, смятат от базирания в Париж IDDRI

Европа може да не успее да изпълни целите си за редукция на CO2 г. до 2030 г.

източник: Ройтерс

Съществува риск Европейският съюз да не успее да се справи с поетите ангажименти за постигане на климатичните си цели, освен ако не затегне политиката си по намаляване на вредните емисии, смятат от базирания в Париж Institute for Sustainable Development and International Relations (IDDRI).

Въпреки значителния прогрес в намаляването на емитирания въглероден диоксид и напредъка в енергийната ефективност, ЕС може и да не успее да постигне целите си да намали вредните емисии с поне 40% до края на следващото десетилетие и с поне 80% до 2050, в сравнение с равнищата от 1990 г., предава Bloomberg.

„Темпът на промяна е недостатъчен“, се посочва в доклада. „Твърде голяма част от промяната в съвкупните емисии е породена от циклични ефекти“, като например финансовата криза, а същевремнно съюзът не е формулирал адекватно възможностите за индустриалното декарбонизиране в дългосрочен период.

28-те страни членки на ЕС се стремят да бъдат първенци в борбата срещу климатичните промени, които според учените са основните виновници за честите горещи вълни, урагани и наводнения. Съюзът предостави своите климатични цели за постигане до 2030 г. на проведената през миналия декември в Париж климатична конференция, които влезоха в сила в началото на месеца.

Европейските политици обсъждат в момента проектни мерки за това как да бъдат разпределени отделните цели за постигане на намаляването на вредните емисии за всяка една държава поотделно и как да реформират системата за търговия с вредни емисии, за да превърнат начертани цели за постигане в конкретни правила.

Още по темата

„Системата за вредни емисии на ЕС отчаяно се нуждае да бъде затегната, за да се избегне риска от договаряне на ниски и неефективни цени за емитирането на CO2“, се посочва още в доклада.

Въпросната цена се понижи с около 80% за последните 8 години въпреки прекалено многото облекчения за замърсителите, породени от икономическата криза. Цената на метричен тон CO2 в момента е 6,27 евро. Преди системата да бъде открита през 2005 г., някои политици очакваха въпросната цена да достигне до 30 евро.

Предвид факта, че не се очаква промяна във въпросната цена, Европа трябва да предприеме мерки за намаляване използването на въглища за електроенергия, препоръчват от IDDRI. До 2030 г. използването на този ресурс трябва да се понижи с повече от 50%, за да се направи път за производство на електроенергия от източници с ниски равнища на вредни емисии.

„Провал в опитите да се разработи интелигентно решение за изключването на въглищата ще продължи да оказва влияние върху пазарите на електроенергия  в ЕС“, се посочва в доклада. „Това пък застрашава да подкопае напредъкът по отношение на ефикасните и добре интегрирани пазари на електроенергия, от които се нуждаем, за да постигнем прехода към  устойчиво енергопроизводство“, продължава в същия доклад.

Европа също така трябва да приеме амбициозни правила, за да намали емисиите вредни газове от транспорта и да помогне да се разработят коли, които не отделят вредни емисии, твърди още институтът. Финансирането на енергийната ефективност и газифицирането на сградите трябва да се повиши, смятат учените от института.

„ЕС се нуждае от сериозна промяна на настоящата си политика за декарбонизация на енергийно интензивните и експортно-ориентираните си индустрии“, пише още в доклада. „Необходима е спешна преоценка на индустриалната декарбонизация, предвид неадекватната система на ЕС за търговия с вредни емисии и че липсва прогрес в развитието на ключови технологии за декарбонизация“. 

По статията работиха: Елин Качулски, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
преди 2 години
Няма профилна снимка
Не се мъчете пичове!
Кислорода е по-скъп от нефта!
Като ви хванат за гушите ще разберете за какво говоря!
0
 
0
 
8
Pyramid до: deant
преди 2 години
Единствено, че темата беше за Европа.
1
 
1
 
7
deant до: deant
преди 2 години
имах впредвид парниковите цели за емисии.
1
 
1
 
6
преди 2 години
всъщност каквит и да са парниковите емисии на Европа, дори да се постигнат или намалят двойно - ако останалия свят не го направи ще имаме доста словеща екологична катастрофа. То не че има кой знае колко замърсяваща индустрия в Европа (сравнено с Азия де).
1
 
0
 
5
Pyramid до: 888
преди 2 години
Европа си има проблемите и без Киотския протокол. Там, освен натиск - на който малцина се радват - има и огромна отаряща се ниша за енергоефективни технологии и решения, която - който е умен - ще се постарае да запълни. И, колкото по-навреме, толкова по-ефикасно и с по-голям /остатъчен, за него/ пазарен дял, да се чете "контрол".
Светът се променя и, вместо да мрънкаме, да се радваме на новите възможности пред себе си.
...Чакай и тук да си пусна линка: https://www.indiegogo.com/projects/hteconomizer-energy/x/10896729#/

Още от Икономика и политика
АБВ ще настоява за мораториум върху сделката за изтребителите