Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Европейската сметна палата откри недостатъци в борбата с измами с еврофондове

Налице са класифицирали неправилно специфични рискове от измама като ниски и следователно не са приложили към тях допълнителни процедури за контрол

Европейската сметна палата откри недостатъци в борбата с измами с еврофондове

Снимка: Pixabay

Европейската сметна палата е открила недостатъци в борбата на България с измамите със средствата от ЕС. Днес беше представена оценката на регулатора от проверки в България, Франция, Унгария, Гърция, Латвия, Румъния и Испания на противодействието на измамите със средствата от ЕС за сближаване.

За нашата страна в доклада се посочва, че службите за проверка на използването на европейските средства са открили недостатъци в работата на управляващите разходите служби. Одитният орган е установил, че някои управляващи органи са класифицирали неправилно специфични рискове от измама като ниски и следователно не са приложили към тях допълнителни процедури за контрол, пише в документа. 

Още по темата

Все пак в България одитният орган е установил някои рискове от измама, но отговорният управляващ орган е предприел адекватни действия за коригиране на ситуацията. Следователно цялата система е сработила, за да се гарантират по-надеждни мерки за борба с измамите, се допълва в доклада.

Отчита се, че 60 на сто от проверените случаи на съмнения за измами са били отхвърлени или прекратени от прокуратурата. Както АФКОС (дирекцията на МВР "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз"), така и управителните органи не извършват систематично анализ на причините за отказа, се допълва в доклада.

Уточнява се, че при изготвянето на доклада проверяващите са се срещнали с основни действащи лица в борбата срещу измамите. Сред тях са били представители на наказателното преследване и съдебната власт, разследващи, агенции за борба с измамите, служби за защита на конкуренцията.

/БТА/

 

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
“Софийска вода“: Общата дължина на ВиК мрежата в София надминава 5,5 хил. км