Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Фалстарт на делото срещу бившия здравен министър Петър Москов

Процесът не започна заради отвод на съдебен заседател

Фалстарт на делото срещу бившия здравен министър Петър Москов

Петър Москов Снимка: БТА

Неуспешен е първият опит за старт на делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски във връзка с ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф". Подсъдими са и трима от "Бул Био" ЕООД. 

Причина за отлагането на началото на процеса е писмо на Министерство на финансите, изпратено до съда, в което се посочва, че ведомството на Владислав Горанов няма претенции срещу подсъдимите, съобщава БТА. Освен това един от съдебните заседатели - Албена Кръстева, си направи самоотвод, защото участвала като вещо лице по административни дела между държавното дружество "Бул Био" и Агенция "Митници". 

Защитата на друг от подсъдимите - Любомир Димитров, Васил Василев, възрази пък срещу начина, по който е командирован конкретен прокурор по делото. По думите на Василев това била порочна практика. Освен това те получили документите по делото непосредствено преди великденските празници. 

Още по темата

Съдът се съгласи с довода за малкото време за подготовка на защитата, но отхвърли възраженията по отношение на прокурора.

Москов отговаря пред съда за това, че на 9 юли 2015 г. е приел като дарение от турското здравно ведомство 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим" и 100 хил. дози ваксина за Хепатит Б - "Еувакс Б". Те обаче не били разрешени за употреба у нас. Така, според прокуратурата, Москов ощетил бюджета с 326 хил. лв.

Второто обвинение срещу Петър Москов е за това, че на 27 ноември 2015 г. улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био" ЕООД за дарение на 5 млн. дози ваксини БЦЖ. От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" в размер на 428 хил. лв. с ДДС.

Следващ опит за ход на процеса съдът ще направи на 18 юни.
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Малките български общини в 6 графики