IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фармацевтичният сектор се обединява срещу фалшифицирането на лекарства

Система за верификация на лекарствени продукти ще гарантира, че до пациентите няма да достигат фалшифицирани препарати

18:02 | 15.07.15 г.
Фармацевтичният сектор се обединява срещу фалшифицирането на лекарства

Фармацевтични производители и браншови организации от сектора се обединиха около необходимостта от създаването на българска система за верификация на лекарствени продукти. Целта е от началото на 2018 г. в България да има внедрена система за верификация на лекарствени продукти, която да функционира в синхрон с европейската и да гарантира, че до пациентите няма да достигат фалшифицирани лекарствени продукти.

На официална церемония днес пет организации (Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската генерична фармацевтична асоциация, Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Българският фармацевтичен съюз) подписаха Меморандум за сътрудничество и започват консултации за създаването на национална организация за верификация на лекарствени продукти, която да разработи и впоследствие да управлява системата.

С цел противодействие на разпространението на фалшиви лекарствени продукти Европейският съюз прие Директива за борба с фалшифицираните лекарствени продукти (Директива 2011/62/ЕС).

Директивата изисква създаването на национална система във всички страни членки за верификация на лекарствените продукти. Националните системи ще са свързани с европейската и ще работят в синхрон с нея.

Работата по изграждане на общоевропейската система за верификация на лекарства вече започна, като фармацевтичните компании, дистрибуторите и аптеките в ЕС ще имат 3 години да приведат практиките си в съответствие с изискванията на Директивата за борба с фалшифицираните лекарствени продукти. По силата на новата регулация лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, ще носят показатели за безопасност като бар код на всяка опаковка, а дизайнът на самите опаковки ще бъде променен, за да се гарантира, че не са отваряни и подправяни.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още