IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтичните фирми ще връщат на НЗОК 10% от цената на лекарствата

МЗ е напът да реши и казуса с паралелния износ на медикаменти, каза Петър Москов

10:59 | 18.08.15 г. 2
Фармацевтичните фирми ще връщат на НЗОК 10% от цената на лекарствата

Фармацевтичната индустрия ще връща в бюджета на на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) чрез отстъпки не по-малко от 10% от цената на лекарствата. Това заяви здравният министър Петър Москов пред bTV.

Той отбеляза, че вече е публикувана в Държавен вестник Наредба 10, която регламентира отношенията на касата с фармацевтичните фирми. По думите му скъпите лекарства и маржът, който е получавала индустрията, са една от причините за проблемите в сектора. „В сила влиза Наредба 10 за отстъпките на медикаменти и спрямо нея фармацевтичната индустрия ще прави отстъпки от не по-малко от 10% на годишна база”, заяви Москов, като допълни, че парите ще влизат директно в Касата, а няма да отиват в държавния бюджет.

Със спестените чрез отстъпката пари ще се обогати списъкът с безплатни медикаменти, каза той. Москов обясни, че в развитите европейски страни годишният ръст на разходите за лекарства е 2-3 на сто, а у нас той е 14-15 на сто.

Тази разлика е отивала досега в индустрията, поясни министърът и допълни, че плащаме много скъпо за лекарства, защото не сме имали единна политика на държавата в това отношение.

887 млн. лева е прогнозната сума, която ще бъде платена тази година за лекарства, като тази сума е нараснала почти двойно през последните пет години. "Лекарствата са дупката в Касата", допълни министърът.

Москов коментира, че фармацевтичната индустрия едва ли ще е много щастлива, но дори и тя осъзнава, че България е била един от малкото останали „мечтани пазари”. Който не желае да връща пари, ще губи договора си с Касата, категоричен бе Москов.

МЗ е напът да реши и казуса с паралелния износ на лекарства, отбеляза Москов.  Ще бъде изготвена електронна система за складова наличност в болници и аптеки, която да показва дали има достатъчно количество от съответния медикамент за нашия пазар. И ако това е така, тогава ще се разрешава износът. Всеки износител ще трябва да уведомява агенцията по лекарствата за медикаментите, които иска да изнася, за да се направи справка.

Относно двата пакета медицинска помощ, които ще бъдат пращани от Касата, Москов каза, че все по-малко трябва да има нужда да се доплаща. „Когато болестите, от които умираме, са заложени в основния пакет на НЗОК, ще пресрещнем проблемите. Целта на разделянето на пакетите и на новия начин на финансиране на лечебните заведения и лекарства е да доплащаме възможно по-малко, ако сме изрядни платци”, заяви той.

„Когато имаш определен ресурс, трябва да го концентрираш, където ще има най-голям ефект”, посочи Москов и допълни, че където заболеваемостта е най-голяма, лечението ще бъде100% финансирано. „Трябва да мислим не как да финансираме структура, а лечение”, коментира отново той.

На въпрос дали здравната вноска не е прекалено висока за качеството, което предлага медицинската услуга, Москов каза: „Щом можеш да дадеш 16 лв. за интернет или телефон, а нямаш за здравето си – ти си направил своя избор”. По думите му здравно неосигурените българи ще усетят видима разлика в лечението си още от началото на следващата година. До момента събираемостта на здравни осигуровки се е увеличила с 13%, посочи още Москов.

Той защити предложенията си за реформа в лечебните заведения, като припомни, че не е задължително те да бъдат сливани, а има три варианта. „Ако имате две болници в една сграда, няма причина те да останат отделни. Иначе означава касата да плаща два пъти за администрация, за осветление и отопление”, обясни той.

И уточни, че в момента на седмична база се проверяват GPS-ите на линейките - дали екипи на Спешна помощ карат пациенти към привилегировани болници, ако за конкретното лечение се заплащат повече пари. Където бъдат регистрирани нередности, директорите на спешните центрове ще бъдат незабавно сменяни.

"Имаме абсолютна яснота как да се обективизират решенията на ТЕЛК. През септември ще внесем всички законодателни промени", каза още здравният министър.

Той призна, че е възможно да има промени в пленарна зала при второ четене на Закона за лечебните заведения. „Правителството няма да отстъпи от гаранцията за комплексността на лечението на пациентите и въвеждането на количеството болници в средноевропейски норми“, категоричен бе Москов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ДХДО
преди 8 години
"Министъра да започва да бачка"Той задачите за които е поставен си ги изпълнява от А до Я (изчерпателно си ги изредил в поста си) и не виждам какви претенции може да му се предявят по такава линия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
bertram
преди 8 години
Основнвата причина за дефицита в НЗОК е - крадене по всички нива.Точене на болници с надути оферти за ремонтиТочене на НЗОК по клинични пътеки , които са изработени фиктивноТочене на болниците през договори за скъпо оборудване и лекарства.Министъра да започва да бачка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още