IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери взеха първите субсидии за директна продажба на мляко

Бюджетът на помощта надхвърля 106 млн. лв., предвидени да се усвоят до края на 2013 г.

17:42 | 12.06.12 г.
Фермери взеха първите субсидии за директна продажба на мляко

Държавен фонд „Земеделие“ одобри първите осем проекта на млекопроизводители, които възнамеряват да продават продукцията си директно от фермите и за целта се нуждаят от субсидии за оборудване.

Държавната помощ се отпуска от тази година и ще се прилага до края на 2013 г., като планираният бюджет надхвърля 106 млн. лв.

Субсидията за всеки проект не може да надвишава 50% от неговата стойност, като таванът е 8 хил. лв.

До момента са подадени едва девет проекта, осем от които са одобрени. От тях седем са за покупка на млекомати. Последният проект е за обособяване на помещение за продажба на птиче месо от фермата, съобщиха за Investor.bg експерти от фонда.

Подкрепата за животновъдите се очакваше много по-рано, но на администрацията в земеделското министерство й трябваха цели две години да подготви съответните наредби, които да позволят директните продажби от фермите.

Промяната беше въведена по настояване на дребните животновъди, чиито ферми се намират в екологични райони и чиято продукция се търси от туристи и от населението в прилежащите градове.

Фермерите настояваха вместо да предават млякото в мандрите, да го преработват в домашни условия и да го предлагат, както правят редица малки производители в Европа. По този начин те очакваха да се развива дребното животновъдство в редица обезлюдяващи планински райиони.

Самото въвеждане на регулацията обаче се забави извънредно много поради отпора на млекопреработвателите, които видимо не бяха доволни от конкуренцията.

Под предлог, че администрацията не може да контролира малките ферми, с наредбите бяха поставени твърде високи изисквания към тях, които отказаха стопаните от подобни инвестиции.

Затова и кандидатите за държавната помощ през тази година са изключително малко, а колкото ги има, те предпочитат да инвестират в млекомати, коментираха производители. Според експерти от фонда обаче този вид помощ тепърва ще добие популярност, защото интересът ще расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още