IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млечният сектор очаква съживяване през 2014 г.

Трета година животновъдите отчитат непрекъснат спад в производството на сурово мляко

13:30 | 17.10.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

До три години се очаква общото количество сурово мляко, което се предлага на пазара у нас, да нарасне с 10 на сто, така че негативната тенденция от последните години на спад в млечния сектор да бъде преодоляна. Това е записано в доклад на земеделското министерство за развитието на животновъдството до 2014 г., когато приключва първият програмен период от присъединяването на България към Европейския съюз.

От 2009 г. досега секторът отчита непрекъснат спад в производството на сурово мляко, като сериозният проблем е непрекъснатото ограничаване на количествата качествена суровина, които мандрите успяват да осигурят от българските ферми.

Ако през 2008 г. в страната са се произвеждали над 1,2 млн. тона краве, овче, козе и биволско мляко, от които мандрите са преработвали 777 хил. т, то за първото полугодие на миналата година преработената суровина е била малко над 310 хиляди т, сочи статистиката на агроминистерството.

От тези 310 хиляди тона около 285 хил. т е преработеното краве мляко, чието търсене остава най-голямо. Тези количества в никакъв случай не могат да отговорят на потребностите на пазара, затова немалка част от мандрите внасят сухо и кондензирано мляко за своето производство, признават производители.

Сривът в млечния бранш се почувства осезаемо през последните две години, когато в резултат на поскъпването на фуражите и необходимостта от въвеждане на евроизискванията за производство на качествено краве мляко огромна част от малките стопанства фалираха.

За разлика от зърнопроизводителите, които от 2007 г. получават евросубсидии не само чрез директните плащания на площ, но и чрез различните национални доплащания, то животновъдите, които не притежаваха обработваема земя, останаха без подпомагане. Едва през тази година те за първи път получиха държавните субсидии, разписани като национални доплащания за 2010 г.

Тези средства през следващите две години ще продължат да се увеличават, като освен националните доплащания за поддържане на ливади и пасища, стопаните ще могат да разчитат и на 72 млн. лв. за изхранване на животните.

През 2013 г. и 2014 г. тези средства леко ще нараснат до 76 млн. лв.годишно, е записано в програмата на земеделското министерство. Други 30 млн. лв. годишно пък са планирани за малки ферми, финансирани по т.нар. схема de minimis.

Последна актуализация: 01:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още