Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Фирмите рядко изпълняват екологичните норми без намесата на контролните органи

Законодателството за оценката на въздействието върху околната среда е много динамично, което е притеснително, посочи Николай Гунчев, съдия от ВАС

гледано: 1800   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Компаниите у нас трудно се съобразяват с екологичните изисквания без намесата на контролните органи. Това каза Николай Гунчев, съдия от ВАС и зам.-председател на Съюзa на юристите в България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„Интересите на бизнеса и изискванията за опазването на околната среда се сблъскват – колкото повече производител инвестира за екология, толкова повече се оскъпява продуктът му“, коментира той. „Голяма част от оборудването на бизнеса, който оперира в България, е технологично остаряло“, допълни Гунчев.

Според него това е проблем не само за България, защото щетите имат и трансграничен ефект. По думите на Гунчев Законът за опазване на околната среда в България представлява имплементиране на нормите на правото на Европейския съюз (ЕС) и на международните договори по темата, в които страната участва.

Оценката на въздействието върху околната среда е много сложна, законодателството е динамично. Още повече, че в последно време интензитетът на тази динамичност става наистина притеснителен“, посочи съдията.

Повече от разговора в студиото въжте във видео материала.

Темата за околната среда и въздействието върху нея ще бъде разгледана по време на практически семинар „Оценка на въздействието върху околната среда. Съдебна практика по Закона за опазване на околната среда“, организиран от VUZF Lab и Съюзът на юристите в България. Събитието ще се проведе на 18 май от 9.00 до 16.00 часа във Висше училище по застраховане и финанси.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска