IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фискалният резерв се е стопил с 4 млрд. лв. през декември

20:28 | 29.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Фискалният резерв се е стопил с 4 млрд. лв. през декември, става ясно от данните за изпълнението на годишния бюджет за миналата година, публикувани от Министерството на финансите.

Към края на декември 2020 г. размерът на фискалния резерв е 8,6 млрд. лв. при 12,6 млрд. лв. в края на ноември. Бюджетът за 2020 г. завършва с дефицит от 3,5 млрд. лв. 

Приходите, помощите и даренията по Консолидираната фискална програма (КФП) за 2020 г. са в размер на 44,3 млрд. лв. Съпоставени с предходната година те нарастват номинално с 260,2 млн. лв. Данъчните и осигурителните приходи отчитат номинален ръст спрямо предкризисната 2019 г. от 1,6 на сто (567,8 млн. лв.).

Общата сума на данъчните постъпления, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 35,8 млрд. лв. Отчетеното превишение на разчетите се дължи основно на по-високите от планираните постъпления от корпоративни данъци, данъци върху доходите на физическите лица, ДДС и осигурителни вноски. Постъпленията в групата на корпоративните данъци, данъците върху доходите на физическите лица и приходите от осигурителни вноски отчитат номинален ръст и спрямо предкризисната 2019 г.

Приходите от преки данъци са в размер на 6,9 млрд. лв., а постъпленията от косвени данъци достигат 16,7 млрд. лв., като приходите от ДДС са в размер на малко над 11 млрд. лв., от акцизи възлизат на 5,4 млрд. лв., а тези от мита са в размер на 209,9 млн. лв. Приходите от социални и здравноосигурителни вноски са малко над 11 млрд. лв.

Неданъчните приходи са в размер на 5,7 млрд. лв., а приходите от помощи и дарения са в размер на 2,6 млрд. лв. Постъпленията от помощи и дарения (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) са повече с 231,3 млн. лв. спрямо предходната година.

Разходите по КФП, включително вноската на Република България в бюджета на ЕС, за 2020 г. възлизат на 47,8 млрд. лв. Извършените по-високи разходи са свързани основно с предприетите социално-икономически мерки за минимизиране на ефектите от кризата, в т.ч. плащания по мярка 60/40, плащания към заетите на първа линия в борбата с пандемията, включително разходите за закупуване на медикаменти и ваксини, изплащане на месечни добавки в размер на 50 лева към пенсиите на всички пенсионери за месеците от август до декември, плащания към бизнеса и земеделските стопани, както и други разходи по одобрените мерки, уточнява Министерството на финансите.

Номинално нарастване, съпоставено с предходната година, има при социалните плащания, разходите за персонал, разходите за субсидии и други, където са отчетени основната част от разходите, свързани със социално-икономическите мерки за борба с пандемията.

Нелихвените разходи са в размер на 45,9 млрд. лв.  Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена през 2020 г. от централния бюджет, възлиза на близо 1,3 млрд. лв.

Министерството на финансите очаква през януари превишаване на приходите над разходите  с 405 млн. лв.

Приходите, помощите и даренията по КФП за януари намаляват незначително спрямо отчетените за същия месец на предходната година (с около 2,7 на сто), докато при разходите се отчита нарастване, свързано главно с предприетите социално-икономически мерки за преодоляване на негативните ефекти от пандемията от COIVID-19 и по-високи разходи за социални плащания (основно в частта за пенсии), разходи за персонал и други, става ясно от данните на Министерството на финансите.

Приходите, помощите и даренията по КФП за януари се очаква да бъдат в размер на 3,6 млрд. лв. и се свиват с 2,7 на сто спрямо отчетените за януари 2020 г. Данъчните и неданъчните постъпления по КФП намаляват номинално спрямо януари 2020 г. със 131,4 млн. лева., докато постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) нарастват с 31,2 млн. лева.

Разходите по консолидираната фискална програма, включително вноската на България в бюджета на ЕС за януари 2021 г., са в размер на 3,2 млрд. лв.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена  към 31 януари от централния бюджет, възлиза на 165,5 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още