Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Френска компания проявява интерес към индустриалната зона в Горна Оряховица

Общината разполага с готов терен, попадащ в източната промишлена зона на града

Френска компания проявява интерес към индустриалната зона в Горна Оряховица

Снимка: Pixabay

Френска компания от самолетната индустрия проявява сериозен интерес към индустриалната зона в Горна Оряховица. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов при подписването на Меморандум за сътрудничество между Национална компания индустриални зони (НКИЗ) и Община Горна Оряховица.

Меморандумът подписаха изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес и кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, съобщават от Министерството на икономиката. 

Още по темата

Община Горна Оряховица вече е идентифицирала свой терен, подходящ за индустриални цели. Става дума за имот от около 300 дка, бивши казарми, който е с нов подробен устройствен план и вече одобрени за изграждане електро- и ВиК схема за захранване на всички новопроектирани имоти. Парцелът разполага с добра техническа инфраструктура, като е особено атрактивен с близостта си до международното летище в Горна Оряховица и с товарна гара, уточняват от„Национална компания индустриални зони“ ЕАД.

Терените в Горна Оряховица ще бъдат предлагани на инвеститори от Национална компания индустриални зони. Френската компания, която работи в сферата на самолетостроенето, е първият инвеститор, на който ще бъде предложен теренът в близост до летището.

„Желанието на френската фирма е да изнесе част от производството си в България. Регионът на Горна Оряховица отговаря на условията, а Министерството на икономиката ще направи всичко възможно това да е първият инвеститор, привлечен в новата ви индустриална зона, а и да бъде последван от още“, посочи министър Караниколов.

Антоанета Барес поздрави общината за големия обем работа, свършена предварително по развитието на терена като индустриален – обособена зона, подробен устройствен план, план за развитие, добра довеждаща инфраструктура.

„Повечето общини предлагат една гола поляна, а тук има нужда само от изграждане на вътрешната инфраструктура между отделните парцели, на които е разделена цялата зона“, заяви изпълнителният директор на НКИЗ след подписването на меморандума.

От своя страна кметът инж. Добрев каза, че имат пълна готовност да посрещнат нови инвеститори, като се надява това да е „първата крачка към връщането на престижа на Горна Оряховица като индустриално сърце на региона“.

Емил Караниколов посочи, че чрез създаването на зоните държавата противодейства на регионалните дисбаланси. А изграждането на новия участък от магистрала “Хемус” е още една мярка в посока преодоляване на диспропорциите и начин за привличане на още повече инвестиции в областта.

До момента Национална компания индустриални зони има подписани меморандуми за сътрудничество с общините в Бургас, Божурище, Враца, Сандански, Ловеч, Кюстендил, Варна, Видин, Дупница, Стара Загора, както с областна администрация Кърджали.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Проверки засякоха етикети на храни с неточна информация