IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Сарийски: Темата за партийното финансиране е отвличане на вниманието

Встрани остана и процесът по избор на електронно гласуване, посочи Григор Сарийски, Икономически институт на БАН

13:05 | 30.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Темата за партийното финансиране е поредната диверсия за отвличане на общественото внимание от важните теми. Преференциалното гласуване например на места бе използвано като начин за контролиране на вота. Встрани остана и процесът по избор на електронно гласуване. Това заяви Григор Сарийски, Икономически институт на БАН, в предаването „Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

„Във Франция например има таван на разходите, които могат да се отпуснат за един кандидат в община с над 9000 души и той е 46 000 евро", коментира експертът.

България е единствената страна, която не се възползва от диференцираните ставки за ДДС, а има държави, които се възползват повече, отколкото им е позволено, посочи Григор Сарийски. „По правило в повечето страни в ЕС диференцираните ставки за ДДС са инструмент на социални политики. Във Франция има диференциран данък добавена стойност за т.нар. „постоянна съставка“ на сметката за ток. Сега Португалия въвежда такава социална политика", допълни още той.

Според Сарийски  корупцията в България е „огромна“ и всяка една промяна ще доведе до увеличаване на порочните практики, в това число и промяната на ДДС. „В доклада на ЕК за структурните дисбаланси по отношение на социалните показатели ние сме в условия на тотална катастрофа. Една от основните критики в доклада е именно, че България все по-бавно постига конвергенция", посочи гостът.

Данъците, в това число на ДДС, не могат да бъдат използвани като инструмент за изравняване на доходите, но при всички положения това ще допринесе за подобряване на стандарта на хората с ниски доходи, уточни още Сарийски.

„Когато Гърция влезе в еврозоната, капиталите започнаха да се стичат към периферията - Гърция, Испания, Италия. Рисковата премия бе неглижирана, бяха напомпани финансови балони в страните от периферията. Когато неблагонадеждните длъжници изпаднаха в несъстоятелност, загубите се поемат от ЕЦБ и лежат на плещите на средния европейски данъкоплатец".

Ако италианците бяха издали мини-ботовете, това щеше да доведе до увеличение на публичния им дълг, твърди експертът. Но разговори за излизане от еврозоната обаче вървят, въпреки че няма стартирана такава процедура, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Whitestar
преди 4 години
Разбира се, че ДДС върху лекарствата и други продукти със социален елемент и нееластично търсене е належаща мярка, в страна в която минимилната пенсия и заплата са под 250 евро! Но това е отново в периферията на експертното внимание, незнайно защо и незнайно до кога! Те така ще ни занимават още дълго с размера на партийните разходи, на принципа за хляб и зрелища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още