IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: При ниска активност - БСП побеждава, при висока - ГЕРБ

ДПС със сигурност е на трето място, Атака - без шансове за ЕП

11:40 | 22.05.14 г. 26
Галъп: При ниска активност - БСП побеждава, при висока - ГЕРБ

При ниска избирателна активност победителят от евровота на 25 май ще бъде БСП, а при висока – ГЕРБ, сочи прогнозата на социолозите от агенция Галъп.

Според анализаторите между 2,23 млн. и 2,73 млн. гласоподаватели ще отидат до урните в неделя. Колкото повече са те, толкова по-голям е шансът на ГЕРБ да излезе победител от евровота. Социолозите коментират, че партията на Борисов има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение на БСП, но към този момент те не изглеждат активизирани в достатъчна степен. Възможността ГЕРБ да получи повече гласове зависи от степента на мобилизация на привържениците.

От Галъп прогнозират гласовете за БСП да бъдат между 590 и 690 хил., а тези за ГЕРБ – между 550 и 650 хил. Тези гласове ще гарантират и за двете партии по 5-6 депутатски места. Прогнозата е въз основа на очаквана активност от 35-40%.

ДПС ще бъде твърдо на трето място. За партията на Местан биха гласували около 400 хил. души, като в зависимост от избирателната активност мандатите могат да бъдат 3 или 4. На четвърто място се нарежда коалицията България без цензура с почти два пъти по-малко гласоподаватели. 200 хил. гласа в полза на Бареков биха били 1 или 2 депутатски мандата.

Това са четирите партии, които биха влезли в Европейския парламент, ако тенденциите, наблюдавани от експертите от Галъп, се запазят. По този начин един депутатски мандат ще „тежи“ 150 хил. гласа.

С шансове да прескочат бариерата от 5,88% остават АБВ и Реформаторският блок, но това би било възможно единствено ако двете партии мобилизират сериозно симпатизантите си. Според прогнозата на социолозите към момента двете партии имат сигурни по 100 хил. гласа.

Без шансове за Европейския парламент остават Атака и НФСБ. По думите на социолозите евентуален техен мандат би бил изненада.

Анализът на Галъп е въз основа на проведени вече изследвания, анализ и политологична оценка. Както Dnes.bg вече писа, според последното проучване на агенцията БСП и ГЕРБ получават по 18,3%.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Сега да видим социалистическа ли е БСП !!!??? :D :D http://vbox7.com/play:cee932a371
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Ако е чак толкова по-добре няма да загубите изборите и да изтечете в канала на историята. Това важи за високопарните приказки и на ГЕРБ и на БСП.Всяка партия в България се грижи единствено за собствения си електорат и затова след определено време залязва и изчезва. Засега само БСП и ДПС не изчезват, но заради огромната имиграция и проглеждането на българите, работещи в чужбина и това ще стане ако не се реформират.Корупция, социалистическо управление и умножаване броя на бедните вече са синоними навсякъде където е стъпил руски военен ботуш и Русия си отглежда русофилски лобита от национални предатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Абе пилците се броят наесен - още не съм правил равносметка за няма и година как се развиват нещата, но не са по-зле от миналата година - по-добре са. Не съм наемал нови хора. Мога да ти споделя обаче, специално погледнах, за да не пиша наизуст - обемите ми от 2008 г. към тези от 2013 са точно 4:1 - няма да ти цитирам цифри, но това е положението. В момента наетите при мен са с 30% по-малко от 2008 г.Истината обаче е, че аз не работя с държавни поръчки и не чакам ДДС за възстановяване. Аз изгърмях от клиенти, които си чакаха пари от държавата по направени доставки. Дянков спря всички плащания към частни доставчици, а те спряха да плащат на такива като мен. някои даже фалираха, за радост на такива като теб и повечето от групата "капиталисти" тук... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
".....обаче си говоря с колеги, общувам с клиенти и партньори по веригата - все активни хора с някакъв бизнес - кой по-едър, кой по-дребен и масово е мнеието, че при Орешарски се диша по-спокойно...."Нека се опитаме да бъдем обективни! Просто да погледнем нещата отстрани безпристрастно. Та значи казваш " че при Орешарски се диша по-спокойно" ? Казват го "все активни хора с някакъв бизнес" !? А какво казват тия хора при общуването ви, колко човека наеха допълнително или с колко качиха доходите на досегашните в замяна на облекченията от страна на "ЛЯВАТА" партия на "СОЦИАЛИСТИТЕ" ? С какво допринесоха за БГ обществото и държавата си в замяна на затварянето на очите на закона?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
цитат :"Едни от най-прекрасните кътчета в България по крайбрежието на юг от Царево са били придобити като собственост с престъпни действия, разкрива разследване на Биволъ. Земите се намират предимно на територията на ПП Странджа крайбрежните зони на Варвара, Ахтопол, Синеморец, Резово и се притежават от лица и фирми, свързани пряко или косвено с депутата от ДПС Йордан Цонев и Министъра на инвестиционното проектиране /в сянка/ прословутия арх. Калин Тихолова. Някои от парцелите се притежват лично от тях, или техни близки роднини. Престъпленията за обсебване на тези прекрасни земи, в двойно защитена територия, са ставали преди около 10 г., поради което са изтекли давностните срокове за обвинителни актове и присъди, твърдят от българската прокуратура." край на цитата.Както се вижда на някои бизнеса им върви. Няма го ББ да тормози и спира бизнеса. Всичкото бизнес беше замряло при него. Изпокрило се беще по дупките да не го спипат! :D Сега настъпи техния час. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
"Намаление от 5 пъти спрямо година по-рано."-------------------Хъм, то майтап-майтап, ама не се знае, кое е по-добре: повече или по-малко ПЧИ. Като погледнеш структурата на ПЧИ за 2013-а по отрасли, се вижда доста неприятната тенденция, че голямата част от инвестициите са направени, за да ни бъдат продавани чужди стоки и услуги(битови, хранителни стоки, комуникационни, комунални и транспортни услуги) , т.е. като следствие на тези инвестиции имаме изтичане на пари от държавата или пък в случая с добивната промишленост изтичане на ограничените ни природни ресурси, при обирджийски, концесионни условия, като правило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Ясно е, че има хора от кръга на *** които яко са се облажили и хапват други ПИЦИ блажнички и безплатни, приготвени от общата пицария лично под надзора на Станишев! Такива няма как да ги убедиш че *** са лоши. Не се хапе ръката която храни. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Е ти къде видя блажното в пицата на Чобанов!? :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 9
ert
преди 9 години
ББ и Дянков извадиха късмет. Ха да бяха у гръцко да им приложат метода на постната пица за народа и блажното за тях си ...Да гледаш как гърците ще траят да отнасят всичко за своя сметка и да гледат как някой самодоволно обяснява че е върха на сладоледа щото е одрал народа и народа не е гъкнал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 9
mathematician
преди 9 години
*** оценката на чуждите инвеститори явно се вижда за кой е.Или май сте проспали новината за скромните 89 милиона Евро чужди инвестиции за първото тримесечие. :)Намаление от 5 пъти спрямо година по-рано.А в съседна Румъния пък се увеличават спрямо година по-рано. Що ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още