IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: При ниска активност - БСП побеждава, при висока - ГЕРБ

ДПС със сигурност е на трето място, Атака - без шансове за ЕП

11:40 | 22.05.14 г. 26
Галъп: При ниска активност - БСП побеждава, при висока - ГЕРБ

При ниска избирателна активност победителят от евровота на 25 май ще бъде БСП, а при висока – ГЕРБ, сочи прогнозата на социолозите от агенция Галъп.

Според анализаторите между 2,23 млн. и 2,73 млн. гласоподаватели ще отидат до урните в неделя. Колкото повече са те, толкова по-голям е шансът на ГЕРБ да излезе победител от евровота. Социолозите коментират, че партията на Борисов има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение на БСП, но към този момент те не изглеждат активизирани в достатъчна степен. Възможността ГЕРБ да получи повече гласове зависи от степента на мобилизация на привържениците.

От Галъп прогнозират гласовете за БСП да бъдат между 590 и 690 хил., а тези за ГЕРБ – между 550 и 650 хил. Тези гласове ще гарантират и за двете партии по 5-6 депутатски места. Прогнозата е въз основа на очаквана активност от 35-40%.

ДПС ще бъде твърдо на трето място. За партията на Местан биха гласували около 400 хил. души, като в зависимост от избирателната активност мандатите могат да бъдат 3 или 4. На четвърто място се нарежда коалицията България без цензура с почти два пъти по-малко гласоподаватели. 200 хил. гласа в полза на Бареков биха били 1 или 2 депутатски мандата.

Това са четирите партии, които биха влезли в Европейския парламент, ако тенденциите, наблюдавани от експертите от Галъп, се запазят. По този начин един депутатски мандат ще „тежи“ 150 хил. гласа.

С шансове да прескочат бариерата от 5,88% остават АБВ и Реформаторският блок, но това би било възможно единствено ако двете партии мобилизират сериозно симпатизантите си. Според прогнозата на социолозите към момента двете партии имат сигурни по 100 хил. гласа.

Без шансове за Европейския парламент остават Атака и НФСБ. По думите на социолозите евентуален техен мандат би бил изненада.

Анализът на Галъп е въз основа на проведени вече изследвания, анализ и политологична оценка. Както Dnes.bg вече писа, според последното проучване на агенцията БСП и ГЕРБ получават по 18,3%.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 20 rate down comment 7
Karo
преди 9 години
Когато един българин се издуе в центъра на Европа, на сбирка на главатарите на най-богатите еропейски държави и им заяви, че трябва да се учат от България как се затягат колани и как се стриже данъкоплатец, тогава той или е гений, или обикновен ***! Познай кое от двете е ББ и финансовият му апендикс по онова време!Ето това е истината. Не можеш да се хвалиш че имаш най-стабилната финансова политика, защото си успял да започнеш да дереш народа си. Не че не можеш, ама това говори за нещо друго. Навремето, и краля слънце е драл народа, за сметка на богатите без данъци. Аналогията е точна, щото и при нас се дерат главно косвени данъци за сметката на символичните преки такива, като десятъка. Навремето обаче на народа му писнало да го дерат, ама това бил един друг народ, дето имал по-нисък праг на търпимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 21 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Аз пък първите уроци по скатаване на данъци съм ги получил още през 1985-1989 г. от германски и австрийски фирми там, при тях. Даже съм ги питал законно ли е и те ми казваха - "Абсолютно! Държават разбира, че не сме ангели и не се опитва да ни превъзпитава. Живеем във взаимен компромис!"Когато един българин се издуе в центъра на Европа, на сбирка на главатарите на най-богатите еропейски държави и им заяви, че трябва да се учат от България как се затягат колани и как се стриже данъкоплатец, тогава той или е гений, или обикновен ***! Познай кое от двете е ББ и финансовият му апендикс по онова време!Едно е да стрижеш стадото, друго е да го дереш! Второто е по-дашно, но е еднократен акт! хахаха!@popo... - не само ти не виждаш - много са такива като теб. Затова са изборите - да се преброим кои колко са и за какво се борят! хахаха! Но не се изживявай като стъпил на камбанарията на истината, за да не се изтресеш от там по гръб... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
и със здравната каса, БДЖ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 4
mathematician
преди 9 години
Бе то и при Виденов имаше едно усещане в началото, че нещата се подобряват. :)Ама после се разбра що :)Да не стане и сега така с НЕК и с дълга. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 17
LuckyYou
преди 9 години
Това, което пишеш е лъжа, лъжа, лъжа, лъжа!!!!ЕТО ТИ ИСТИНАТА:http://***.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=111871Безработицата намалява за първи път от 5 години - факт! ЕТО ИСТИНАТА, ЧЕ ОРЕШАРСКИ РАБОТИ! БЕЗРАБОТИЦАТА РАСТЕШЕ ПРИ БУДА - ПРИ ОРЕШАРСКИ ЗАПОЧНА ДА ПАДА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 10
popo323
преди 9 години
Аз лично не виждам нищо да е по добре , доходите спадат , безработицата се увеличава , а престъпността просперира . Лъжи и манирулации навсякъде в държавата . Взимат се многомилиардни заеми с които нищо не се строи , а се раздават на определени мафиотски червени фирмичики за да се закрепи огладнялата им олигархия . Вярно Моника Станишева обявява печалба от 23 милиона за три години , но не виждам как това го грее пенсионерският електорат на БСП , с по 200 лв пенсии на месец . Но който иска да гласува за Станишев , това си е негова работа , но с него веднага получава веднага Местан и Доган . Както казват хората ," трите пед*ла , винаги вървят заедно" , а и някой ще трябва накрая и да им връща заемите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 18
LuckyYou
преди 9 години
Щом дори и вие признавате, че при Орешарски е по-добре отколкото при БУДА ГРОБАРЯ, значи има Надежда и дори и вие виждате, че нещата се орпавят!!!!! Те не могат да се оправят за 1 година, но бавно, но сигурност вървят към по-добро!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 12
bgMan
преди 9 години
Безспорно е така.Аз също съм свидетел на това.Но отново видях и как някои търговски субекти дадоха на заден и пак започнаха да не плащат данъци, осигуровки, да предпочитат да търгуват помежду си без ДДС и да не обявяват нищо пред държавата.Някой например да вижда в момента кафеавтомат на улицата, който да праща информация на НАП за всяка продажба???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 20
Mavi Goz
преди 9 години
Бе не знам кой какво купува и продава, аз принципно отдавна не изпитвам никакви вълнения около изборите - всичките са ми еднакво гюбре, обаче си говоря с колеги, общувам с клиенти и партньори по веригата - все активни хора с някакъв бизнес - кой по-едър, кой по-дребен и масово е мнеието, че при Орешарски се диша по-спокойно. Тук не коментирам чисто емоционалното облекчение да не виждаш всеки ден оня тумбак с ръцете в джобовете по няколко пъти да се дуе и да те учи на ум и разум. Никой не коментира и Станишев и Местан, а просто съжителството на държавата и бизнеса - категорично е по-добре, отколкото при ГЕРБ.Естествено, това е мнение на хора комунисти като мен, които в повечето случаи въртят фирми, плащат заплати и внасят доста данъци (нали в България само комунистите се занимават с бизнес) и вероятно тукашните капиталисти няма да споделят такива виждания. хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 26
bgMan
преди 9 години
И ние помним.Не всички са ***.И аз се надявам безчинствата на ГЕРБ никога повече да не се повторят но мизерията, в която ни държи мафията БСП-ДПС и престъпленията им нямат стигане, дори и от цялата останалата политическа българска сбирщина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още