Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП след евровота

Ако изборите бяха днес, Демократична България щеше да влезе в парламента, сочи проучване на "Тренд"

ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП след евровота

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП след изборите за Европейски парламент, като разликата достига почти 5% от всички анкетирани, сочи проучване на „Тренд“ за обществените нагласи към основните партии и институции през юни.

В реална изборна ситуация при парламентарен вот, преизчислявайки дела на деклариращите, че няма да гласуват, това би означавало дистанция между двете партии от близо 8%. ДПС запазва традиционното си влияние със 7,1% от всички интервюирани.

Още по темата
Новата ситуация в патриотичния лагер, която бе регистрирана на изборите за Европейски парламент, се повтаря и след изборите. Високият резултат за ВМРО на евровота е дал тласък на партията и при евентуални парламентарни избори, те биха имали самостоятелно представителство в Народното събрание. Същото важи и за Демократична България. Моментната снимка през юни сочи, че това ще са единствените пет формации, която ще прескочат изборната бариера от 4% при евентуални парламентарни избори.

„Обединени патриоти“ като коалиция продължава да има известна инерция (1,3%) при спонтанните отговори. Сходен резултат е отчетен и при „Воля“ (1,2%), и „Атака“ (1,1%).

Не се отчита съществена динамика в оценката за работата на основните институции. При парламента и правителството има минимална положителна промяна, дължаща се отново на резултатите от изборите за Европейски парламент и победата на основната управляваща партия.

През юни 20% от всички българи дават положителна оценка за дейността на парламента, докато 65% са на обратното мнение. При правителството съотношението между положителна и отрицателна оценка е 30% на 54%.  При президента се задържа негативната тенденция, но и този месец с минимални стойности. Положителната оценка за работата на държавния глава през този месец е 48%, а отрицателната 33%.

Мнозинството от българите (52%) не смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 29% са на обратното мнение. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Отмяната на машинното гласуване мина на първо четене