Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Горанов: Намаляването на ДДС няма да промени цената за крайния потребител

най-грешният възможен инструмент за постигане на справедливост на уязвимите групи хора е чрез промяна на ДДС, твърди финансовият министър

Горанов: Намаляването на ДДС няма да промени цената за крайния потребител

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Намаляването на ДДС няма да промени цената за крайния потребител. Това няма да стане нито при намаляване на общата ставка, нито при диференцираните ставки, заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който се проведе в Министерския съвет. Повод за свикването на съвета беше предложените от БСП промени в Закона за ДДС и въвеждането на намалени ставки за косвения налог за продукти и изделия от брашно, месо, мляко и яйца, както и на лекарствата.

Финансовият министър, цитиран от БТА, даде за пример Гърция, където не е е имало промяна на цените след понижението на ДДС. 

Още по темата

От създаването на системата за ДДС всички държави след 80-те години се стремят да постигнат синхронизация и единност на ставките. "Силни синдикати и слаби правителства са довели до тази фрагментация на данъка в Европа и повярвайте, че нито един мой колега финансов министър не е щастлив от това", изтъкна Владислав Горанов. Той бе категоричен, че нито една от целите, описана в мотивите на вносителите, няма да бъде постигната. 

Финансовият министър изтъкна, че намаляването на ДДС задължително ще изисква увеличение на прякото облагане. Според него сегашната система е постигнала баланс и събираемостта е относително добра. Опитът да се преструктурира системата ще доведе до стрес в икономическите субекти и без дори да става въпрос за ефекта върху фиска, добави той.

Владислав Горанов смята, че най-погрешният възможен инструмент за постигане на справедливост на уязвимите групи хора е чрез промяна на ДДС, защото той важи еднакво както за хората с високо материално положение, така и за тези по-ограничени възможности. "През данъците никой не си оправил икономиката и не е постигнал справедливост в обществото, завърши Владислав Горанов.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
1
 
14
abdul до: Sakamano
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Какво според теб ще стане ако започне да ни расте дефицита, без да сме в еврозоната?
2
 
1
 
13
Sakamano до: abdul
преди 4 седмици
И как точно намаляването на ДДС за една-две групи стоки, или по-точно казано преразпределението на данъчната тежест ще накара "някой да спре да краде или да си ходи?" Нещо не успявам да схвана връзката между двете. А и ти да не мислиш, че само тук се "гепи с шепи?" У нас дори се крадне твърде кокошкарски: Къщи за гости, апартаменти на занижени цени - какво е това? Никаква дързост, никакъв размах. Добре че поне една банка обезкостиха, та се отсрамихме пред съседите.
0
 
5
 
12
abdul до: Sakamano
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Значи също някой да спре да краде или да си ходи принудително, защото няма да го пуснат в еврозоната от където да гепи с шепи (и неговите крадливи бра'чеди.. ония дето ги бие на почивки и са му съседи някъде в района на Банкя).

България е много богата държава, със също толкова много крадливи политици.
Иначе да.. в нормални условия или дефицит или данъци. Нашия случай обаче не е такъв.
0
 
1
 
11
khao до: Sakamano
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
незнам дали се усещаш но от всички пишещи под тая статия ти си първия дето предлага да няма данъци ... после кой е популиста в групата ? :):)
3
 
3
 
10
преди 4 седмици
То дай никакви данъци да не плащаме, ама бюджетът да не е мандра? Намаляването на приходите от ДДС значи или дефицит, или по-високи преки данъци. Популизъм хазна не пълни.

Още от Икономика и политика
Борисов лично е настоявал България да плати веднага за самолетите F-16