Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Горанов: В МФ и НАП денонощно се мислят мерки срещу сивите обороти

Законодателството срещу недекларирания труд ще се редактира още, каза минитърът на труда Деница Сачева

Горанов: В МФ и НАП денонощно се мислят мерки срещу сивите обороти

Снимка: Pixabay

Сивите обороти трябва постоянно да бъдат на вниманието на приходните администрации. Затова правителството от лятото на 2018 г. започна нов проект за пълно обхващане на оборотите във всички сфери на икономиката. Този проект е по-известен като "дебат по Наредба номер 18". Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на заключителния форум на проекта "Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България" в КНСБ, предава БТА.

По думите му тази наредба няма да разреши всички проблеми, но създава един инструментариум в полза на приходната администрация. Този инструментариум ще даде възможност в максимална степен да бъдат обхванати всички процеси, така че да не се допуска възможността за формиране на сиви обороти. 

Още по темата

По думите му през годините са предприемани много стъпки и действия в борбата със сивата икономика. Това обаче е "едно неравно състезание" между тези, които като бизнес модел и начин на живот искат да избегнат плащанията. Горанов смята, че трябва да има по-голямо гражданско съзнание и нетърпимост към подобно поведение. Той увери, че в средите на финансовото министерство, НАП и митниците денонощно се мисли по тази тема. 

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева добави, че истинската битка преминава през това всеки един български гражданин да има нетърпимост към сивата икономика. Тя посочи, че в България делът на лицата с недекларирана заетост е под средното европейски равнище – 15,9 на сто, на фона на 16,3 на сто за Европа. Това обаче не е повод да не се търси решение на сериозните проблеми, които са поставени и в този проект. Според нея са били направени редица изменения на законите през последните години. Усилията обаче трябва да бъдат насочени и към това да се погледнат какви са истинските причини за сивата икономика. По думите й една от причините е липсата на данъчен морал. Има и ситуации, в които недекларираният труд е рационален избор. Затова всички предложения, които са представени в този проект, ще бъдат разглеждани, защото има нужда от промени в законодателството, за да стане по-гъвкаво.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че последните показателите на индекса "Икономика на светло" показват, че през последните 10 години сивата икономика намалява, но все още е над 20 на сто. Това означава, че повече от 25 млрд. лева са недекларираните средства, което води до изкривявания в икономическия, социалния и обществено-политическия живот. Според него сивата икономика убива лоялната конкуренция. Ето защо от синдиката предлагат промени в Кодекса на труда, Закона за обществените поръчки и други нормативни актове. "Много е направено, но има и много още проблеми, които трябва да се разрешат", заяви Пламен Димитров.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
1
 
6
преди 9 месеца
До № 2

Никакви....
0
 
6
 
5
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Те много мислят, само че мерките които измислят наказват много повече светлия бизнес, отколкото сивия. Колкото до "данъчен морал" - такова понятие не съществува. Самият Адам Смит, твърдеше, че да се стремиш да плащаш по-малки данъци не е неетично. А дори и да беше, всички угризения изчезват без следа още при първото съприкосновение с НАП.
1
 
8
 
4
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Това стягане,ще дойде за сметка на потребителя и единствено само той ще го усети,защото ще окапят по слабите търговци и ще намалее още повече конкуренцията,а няма ли конкуренция има произвол !!
3
 
9
 
3
zelka007 до: Toranaga
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
ха ха ... то и там има закон , ама като знаем как се назначават в прокуратурата и сметната палата :))) ... чекай да спре сублимирането ...

иначе по темата ... прав е др.горанов , затварят наред за неиздаване на касова бележка . и бачкат денонощно - имат денонощен отдел в НАП за фискален контрол ... :))) .... така е стегната търговията на дребно и едро в момента - хранителни , нехранителни , облекла и обувки , специално за големите градове , че силно се съмнявам нещо да се пропуска ... нямам наблюдение в/у строителните , горивата и хотелите . ресторантите и дискотеките също са ги стегнали ... нема лабаво ...
1
 
25
 
2
Toranaga до: lyusien
преди 9 месеца
А какви мерки са взети срещу шуробаджанащината в политиката, чрез която данъците сублимират?

Още от Икономика и политика
Одържавяването на лотариите остава в сила